2016. július 1-jétől a magánszemélyek új típusú, egyszerűsített részletfizetési kérelmet nyújthatnak be a NAV-hoz illetékmentesen.

Az új szabályok alapján a vállalkozási tevékenységet nem folytató, általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett magánszemélyek kérelmére a NAV évente egyszer automatikusan legfeljebb 6 havi pótlékmentes részletfizetést engedélyez. A lehetőséggel azok élhetnek, akiknek 200 ezer forintnál kisebb az adótartozásuk.

Az adóhatóságnak ebben az esetben nem kell vizsgálni, hogy a fizetési nehézség átmeneti jellegű-e, felróható-e a kérelmezőnek a tartozás keletkezése. A kérelemről határozatot hoz, amelyben szerepel, hogy mikor és pontosan mennyit kell fizetni. Ha valaki az esedékes részletet nem fizeti be, a részletfizetési kedvezmény érvényét veszíti és a tartozás egy összegben esedékessé válik. Ebben az esetben az adóhatóság a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől késedelmi pótlékot számít fel.

A részletfizetési kérelem előterjeszthető a magánszemély lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes megyei (fővárosi) adó- és vámigazgatóságnál.

  • személyesen
  • postai úton vagy
  • elektronikusan ügyfélkapun keresztül

Nemzeti Adó- és Vámhivatal Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatósága

2016. augusztus 05., 10:36