Harmincöt évvel ezelőtt keresték fel Oroszlányt a plochingeni evangélikus fúvósegyüttes tagjai, hogy fellépnének itt, és ez a civil kezdeményezés vezetett később a két település kapcsolatainak elmélyüléséhez, a testvérvárosi dokumentumok aláírásához 1998 júliusában Plochingenben, majd 1999 novemberében Oroszlányban.

Sokan és sokféleképpen segítették ezt a folyamatot, amit az is bizonyít, hogy önkormányzatunk 2008-ban a német település egykori polgármesterének, Eugen Becknek, majd 2009-ben Peter Raviolnak díszoklevél kitüntetéssel ismerte el az Oroszlány és Plochingen szervezetei és polgárai közötti együttműködés elmélyítéséért tett erőfeszítéseiket.

Különösen az oroszlányi Evangélikus Énekkarral alakult ki bensőséges viszonya a Neckar folyó partján elterülő kisváros zeneszerető lakóinak, akikkel rendszeres a találkozó, mint történt ez az elmúlt héten, amikor is több előadáson léptek fel Plochingenben a magyar dalosok, akik mellett - eleget téve a meghívásnak - ott volt Lazók Zoltán polgármester, Németh Gábor alpolgármester, File Beáta jegyző és Péter Melitta jegyzői titkár is.

A gazdag program során a küldöttség felkereste többek között a Barátság Parkot, ahol az a fa növekedett immár tekintélyes nagyságúra, amit még Rajnai Gábor akkori polgármester ültetett el 2004-ben.

Az utazás másik aktualitását az adta, hogy megalakulásának hetvenedik évfordulóját ünnepelte hétvégén az egykori partnerkapcsolat kezdeményezője, a vendéglátók fúvósegyüttese. Mint azt Lazók Zoltán a zenekart méltató köszöntőjében kiemelte: Az elmúlt évtizedek során a két település önkormányzati vezetői, intézményei, egyházközösségei, baráti körei, civil szervezetei, egyesületei gyakran találkoztak egymással közös rendezvényeken, állami és társadalmi ünnepeken.

Azt kívánom, ahogyan az elmúlt hét évtized alatt, az együttes tagjai továbbra is gazdagítsák Plochingen zenei életét, képviseljék, közvetítsék a zene örök értékeit, és ápolják a testvérvárosi kapcsolatokat – fogalmazott a polgármester, aki az ünnepi események mellett tárgyalásokat folytatott kollégájával, Frank Buß polgármesterrel és Peter Raviollal, a német-magyar kapcsolatok fáradhatatlan ápolójával.

2016. július 20., 06:24