Még az országos médiumok ingerküszöbét is elérte az az emlékezetes eset, amikor 4 éve, 2012 augusztusában, Oroszlányban több száz tonna gumiabroncs gyulladt ki a település külterületén. A veszélyes anyagot lerakó cég nem rendelkezett a tárolással kapcsolatban a telektulajdonosok engedélyével, s mivel felszámolására került sor, így a területek kármentesítésére vonatkozó kötelezettséget nem lehetett vele szemben érvényesíteni.

A városnak elemi érdeke volt az, hogy lehetőség szerint mihamarabb megtörténjen a több száz tonna gumiabroncs ártalmatlanítása, amelyre a tulajdonosokkal folytatott előzetes egyeztetés alapján nem sok esélyt volt, így az a döntés született, hogy az önkormányzat aktívan vegyen részt a mentesítésben.

Az Önkormányzat gumiabroncsok elszállítása érdekében felvette a kapcsolatot az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft.-vel, amely társaság a Magyar Gumi-újrahasznosító Kft.-t javasolta partnernek az ártalmatlanítási feladatok elvégzésére. A közös bejárás során az is kiderült, hogy a vállalkozó csak az önkormányzattal hajlandó szerződést kötni, ezért az önkormányzatnak az érintett ingatlanokat első lépésként meg kellett vásárolnia, majd következhetett a területrendezés, és a gumiabroncsok előkészítése a szállításra.

Tekintettel a nagyszámú telektulajdonosra, a felvásárlás elhúzódott, ezért csak 2015-ben kezdődhetett az érintett rész rendezése, valamint a gumihulladék méret szerinti csoportosítása, de időközben újabb problémaként merült fel, hogy a társaság felszámolás alá került. Végül 2016 tavaszán a WASTE1 Hulladékkereskedelmi Kft. nevű céggel sikerült szerződést kötni a munkákra.

A terület ma már rendezett képet mutat, a mentesítésre pedig 64 millió forintot költött Oroszlány, amely összeg elkülönítve rendelkezésre állt a költségvetésben.

2016. július 20., 06:06