Százötven éve alapították, és 30 éve nyilvánították várossá Oroszlány partnertelepülését, a finnországi Kuhmot, ahol ez alkalomból az elmúlt héten nagyszabású fesztivált rendeztek.

A meghívásnak eleget téve, Lazók Zoltán polgármester Jakab Vilmával, a Magyar-Finn Baráti Kör egykori alapítótagjával vett részt az eseményen, amelyre hivatalosak voltak a szlovák, valamint orosz partnerek is.

Kuhmoról annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy a világ területileg egyik legnagyobb városa, amelyhez mintegy 600 tó tartozik.

A négynapos programsorozatot számtalan kulturális esemény, halászati valamint gyermekfesztivál is színesítette. Mint azt a polgármester elmondta, felkeresték a város ipari parkját, ahol egy olyan fafeldolgozó üzem van, amelyik évi 750 ezer köbméter anyagot dolgoz fel, és többek között „fabeton” építőelemeket gyárt. Ebből épül meg a nyári vakáció idején 3 hónap alatt az új iskola.

A delegáció felkereste és lerótta tiszteletét a temetőben azok előtt, akik az elmúlt évtizedekben sokat tettek a két település, a két nép közeledéséért, a baráti kapcsolatok elmélyítéséért.

Lazók Zoltán tárgyalásokat folytatott a további együttműködés bővítése érdekében Eila Valtanen polgármesterrel. Az külön meglepetés volt, hogy a társalgást tolmácsként segítő Kari Nikulainen református pap évtizedekkel ezelőtt Bokodon szolgálta a református közösséget.

(A fotón Lazók Zoltán Eila Valtanennel és Kari Nikulainennel.)

2016. július 06., 06:40