Az egykori bányászváros egy ideje vonzó munkalehetőségeket kínál. Az ipari parkban dolgozók elégedettek lehetnek, hiszen a cégek sok munkát követelnek alkalmazottaiktól, de jó fizetésért cserébe. A város peremén található gyárak az idei évben is tovább bővítik egységeiket, ami további álláslehetőségeket rejt magában.

Mindez persze a munkanélküliség csökkentése szempontjából kedvező döntés, azonban kérdés, hogy Oroszlány fel tudja-e venni a versenyt a hatalmas léptékű fejlődéssel? És itt elsősorban a lakásokra, a kiadó ingatlanokra és a nemrégiben átadott munkásszállóra kell gondolni. Mert az nem kérdés, hogy az ország első mobil konténerszobáiban még több munkást tudnak elszállásolni, azonban annak lehetőségei is végesek. Összesen negyvennégyen férnek el. A munkások által aláírt szerződésben pedig nincs konkrét időpont meghatározva a lakhatóság szempontjából. Vagyis határozatlan időt tölthetnek ott, a feltétel csupán, hogy az emberi együttélés szabályai minden körülmények között betartandóak.

A Mindszenti útra, vagyis a volt szénosztályozói garázsokhoz mentünk mi is. Oda, ahol körülbelül egy hónappal ezelőtt Lazók Zoltán polgármester és több nagyvállalat képviselőjének jelenlétében átadták hazánk egyik vezető munkaerőközvetítő- és kölcsönző vállalkozásának mobilszállását.

A létesítmény 220 férőhelyes lesz, mert még egy emelettel bővítik a jelenlegi szállót, ami remélhetőleg elősegíti a rugalmasabb munkaerő-áramlást. A szállásért a munkavállalóknak nem kell fizetniük.

Az oroszlányi szűkös szálláslehetőségekre kínál megoldást az „új” beruházás. Az ilyen, konténerekből kialakított lakóhelyeket maximum 6 hónap alatt, a helyi igényeknek megfelelően lehet kialakítani és felállítani. Az egységek kamionokkal könnyen szállíthatók, és akár egyes telephelyek között mozgathatók. Teljes kényelmet biztosítanak, a környezetüket sem rongálják, komfortos szobák, mosoda, közösségi helyiségek, konyha- és mosókonyha is található bennük. A kiskanáltól elkezdve a bútorokon, a paplanon át a tévéig bezáróan minden vadonatúj. A szobákban wifi elérhetőség van.

Lazók Zoltán polgármester szerint nem új keletű problémáról van szó. Mint mondja, évekkel ezelőtt kezdődött ez a folyamat...

– Az Oroszlányi Ipari Park az országban az elsők között jött létre és kapta meg a hivatalos ipari parki címet 1997-ben. Az ipari termelő, kereskedelmi-szolgáltatási területekre folyamatosan, több hullámban települtek be a gazdasági társaságok. A foglalkoztatottak létszáma a gazdasági válság miatti rövidebb stagnálás után 2014-től már folyamatosan nő, jelenleg 5200-an dolgoznak ott – mondta Lazók Zoltán.

A városvezető hozzátette, az autóiparnak különféle alkatrészeket gyártó BorgWarner a közelmúltban bejelentette, további 600 főnek biztosít munkalehetőséget, de a Zenon Europe Kft. is folyamatosan hirdet állást.

Az önkormányzat egyébként állami ösztöndíjjal megegyező támogatást biztosít a hiányszakmát elsajátító fiataloknak.

W.ZS. – kemma.hu

2016. június 23., 18:37