Harmincheten vesztették életüket az oroszlányi bányászat legnagyobb katasztrófájában, ami 1983. június 22-ére virradó éjszaka következett be Márkushegyen.

A vizsgálatok megállapítása szerint kegyetlen vihar tombolt akkor éjjel ami áramkimaradást okozott, s leállt a főventilátor. Emiatt megszűnt a szellőzés, s ez a metángáz felgyülemlését okozta. Az elbeszélések és a vizsgálatok feltételezése alapján, az áram-visszakapcsolása során keletkezhetett az a szikra, ami a sújtólégrobbanást okozta.

Az érintett munkaterületen 94-en dolgoztak. Harminchét bányász életét vesztette, öt súlyos és tizenkét könnyebb sérültet kórházba szállítottak.

1984-ben emlékművet emeltek a márkushegyi bányaüzem udvarán, amely kőbe vésve őrzi az áldozatok nevét. Itt rótták le kegyeletüket szerda délben a Vértesi Erőmű és a bányaüzem vezetői, az érdekképviseletek, Bencsik János, a tatabányai térség országgyűlési képviselője, valamint a környék önkormányzatainak polgármesterei, jegyzői a 33 évvel ezelőtti tragédia áldozataira emlékezve, és helyezték el a koszorúikat az emlékhely talapzatánál.

2016. június 23., 06:43