Lehetőségek az idősek szociális problémáinak megoldásában – ez volt a témája az Idősek akadémiája sorozat negyedik előadásának kedden, a Bányász Klubban.

Barát Domonkos, a Szociális Szolgálat vezetője prezentációjában bemutatta az önkormányzat lehetőségeit és szolgáltatásait. Természetben nyújtott támogatásként vehető igénybe az adósságkezelési szolgáltatás, de a szolgálat látja el az étkeztetés, a házi segítségnyújtás, a nappali ellátás, a nappali melegedő, a családsegítés feladatait is, illetve üzemeltetik az időskorúak gondozóházát és az éjjeli menedékhelyet.

A képviselő-testület tavalyi döntésének megfelelően napi egyszeri meleg étkeztetés jár annak, aki a 70. életévét betöltötte, egyedül élő 60 éven felüli személy, akiknek gyermeke/gyermekei rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, diétás étkeztetésre szorul, fogyatékossági támogatásban részesül, a háziorvos igazolása alapján, önmaga ellátására részben képtelen, hajléktalan, pszichiátriai beteg, vagy szenvedélybeteg.

Az idősek nappali ellátását biztosító intézményben a saját otthonukban élők részére biztosítanak lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, étkezésre, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségletek kielégítésére. A klubba felvehető azon 18. életévét betöltött személy, aki egészségi állapota vagy idős kora miatt szociális és mentális támogatásra szorul és önmaga ellátásra részben képes. A gondozás célja az egyedüllét oldása, fizikai, mentális, pszichés, szociális, egészségügyi segítségnyújtás.

Az Idősek Gondozóháza 30 férőhelyen nyújt teljes körű ellátást azon idős oroszlányi emberek számára, akik különböző okok miatt nem képesek naponta bejárni az idősek klubjába, de gondozásuk, felügyeletük saját lakásukon nem megoldott. Betegségük miatt vagy más okból önmagukról időlegesen nem képesek gondoskodni.

- A házi segítségnyújtás keretében a gondozónők a gondozott egészségi állapotát figyelembe véve az alapvető gondozási, ápolási feladatokban nyújtanak segítséget, valamint az étkezésben, öltözésben, mozgatásban. Elvégzik mindazon ápolási feladatokat, amit az orvos előír, és kompetenciájába tartozik. A gondozónők tevékenységébe tartozik gyógyszer, gyógyászati segédeszköz felíratás és kiváltás is – tájékoztatta a jelenlévőket Barát Domonkos.

2016. június 22., 07:26