Az elmúlt időszakban megszaporodtak azok a közlekedési balesetek, amelyeket kerékpárosok okoztak a rájuk vonatkozó szabályok figyelmen kívül hagyása miatt.

A balesetek elkerülése végett a rendőrség nyomatékosan felhívja a kerékpárosok figyelmét, hogy tilos kerékpározni: ott, ahol ezt tábla tiltja, valamint autópályán és autóúton, főútvonalon a 12. életévét be nem töltött személynek, kijelölt gyalogos átkelőhelyen (A kerékpárról le kell szállni, és azt tolva kell az úttesten áthaladni! A gyalogos átkelőhelyen csak a gyalogosnak van elsőbbsége, a kerékpárosnak nincs!) Gyalogúton, valamint járdán csak akkor szabad kerékpározni, ha azt közlekedési jelzőtábla engedélyezi! (Gyalog- és kerékpárút jelzőtábla.)

Tilos és veszélyes kézben tartott mobiltelefonnal, egymás mellett, elengedett kormánnyal kerékpározni, egymást vontatni, kerékpárral állatot vezetni, rossz műszaki állapotú kerékpárral kerékpározni. sötétben, szürkületkor, rossz látási viszonyok között kivilágítatlan kerékpárral részt venni a forgalomban.

A rendőrség a balesetek elkerülése végett – ahogy a többi jármű esetében is - a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a kerékpárosokra vonatkozó szabályok betartására, fokozottan ellenőrzi a kerékpáros közlekedést! Az általuk okozott szabálysértés bírságot, a bűncselekmény pedig büntetőeljárást von maga után!

2016. június 16., 06:53