Megérkezett a Vértesi Erőmű tájékoztatása a nagy visszhangot keltett SRF tüzelőanyag tárolásával kapcsolatban.

Mint az a dokumentumban olvasható, a Vért munkatársai rendszeresen ellenőrzik a bérlő (Green Energy Kft.) tevékenységét a bérbeadott üzemterületen, és megtették a szükséges intézkedéseket a helytelen tárolás megszüntetésére. A bérbe adott csarnok környezetében a bérlő feltakarított, a csarnok falain lévő nyílásokat SRF anyag kiömlését megakadályozó módon befedte, és a csarnokon belül is rendezte a tárolt SRF anyagot. Megállapították azt is, hogy a tüzelőanyag korábban tapasztalt kiömlését egyértelműen az ésszerűtlen belső elrendezés okozta. A csarnokban jelenleg tárolt mennyiség nem éri el a 4000 tonnát, a tárolási körülmények pedig megfelelnek az előírásoknak.

Az SRF anyagmennyiség egésze vizsgálat alá került szabványos akkreditált mintavétellel. Rothadására utaló jelek nem láthatóak (a korábban kiömlött, majd visszarendezett területeken sem), ezt igazolja az is, hogy még a csarnok belsejében sem érezhető jelentősnek mondható bűz – áll a tájékoztatóban.

Alaptalannak bizonyult egyébként az a feltételezés, hogy a Green Energy Kft. a nyilvánosság kizárásával végezte a tároló tevékenységet, s arról nem lehetett tudni. Az Interneten is megtalálható nyilvános anyag szerint már 2015 júniusában szerepelt a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság napirendjén a Green Energy Hungary 2013. Kft. Oroszlány, Bokodi út 0328 hrsz.-ra telephely bejelentés (SRF tárolás).

2016. június 11., 08:33