Kétezerhétszáz gyermek járt iskolába Oroszlányban a 80’-as évek végén, ez a szám csökkent az ezredforduló táján kétezer körülire. Napjainkban nem éri el az 1200-at az általános iskolába járó diákok száma – többek között ezek az adatok is elhangzottak azon a csütörtöki megbeszélésen, amire a város intézményvezetőit, oktatásirányítóit hívta meg Lazók Zoltán polgármester.

Az együttgondolkodást pedig az kényszerítette ki, hogy az évente ballagó 120-130 fiatal nem tudja feltölteni a két középiskola létszámigényét, különösen igaz ez annak fényében, hogy a végzősök egy része más településen folytatja tanulmányait. A gyermeklétszám csökkenés tehát kihívás elé állítja az általános, de különösen a középiskolákat.

A konzultáció során szóba került többek között a pályaválasztás konkrétabb irányítása, a közép és alapfokú intézmények kapcsolatának szorosabbá tétele, az ipari parki cégek bevonása a pályaorientációba, a térségi települések fiataljainak mind alaposabb tájékoztatása, s nem utolsó sorban, a már működő ösztöndíjrendszer esetleges kiterjesztése a főiskolán továbbtanuló, majd a településen munkát vállalók részére.

Valamennyi jelenlévő egyetértett abban, hogy folytatni kell a diskurzust, a lehetőségek feltárását, hiszen komoly a tét: a két középiskola túlélése.

2016. június 10., 09:24