Oroszlányba látogatott csütörtök délelőtt Éric Fournier, Franciaország Budapestre akkreditált nagykövete (a képen balról a második). A diplomata a francia tulajdonú Methusa Group Hungary Kft-ben tett látogatást, ahol a Lazók Zoltán polgármester mellett Pierre Passet-tel, a társaság elnökével, valamint az üzem menedzsmentjével folytatott tárgyalásokat.

Mint azt a külképviselet vezetője elmondta, hazánk országának egyik legnagyobb befektetési területe, s arra buzdítja a magyar vállalkozásokat, hogy hasonlóan legyenek bátrak, és invesztáljanak francia területen indítandó projektekbe.

Lazók Zoltán rövid tájékoztatójában szólt az ipari parkban működő cégekről, bemutatva azok működési területét és beruházásaikat.

Éric Fournier érdeklődéssel hallgatta az oroszlányi Rákóczi Szövetség és a Párizsi Magyar Ház Egyesület együttműködésének történetét, melynek keretében Franciaországban, az egykori Grosbois-i (ma Yerres) kamalduli kolostor helyén felállított Rákóczi emlékműnél évek óta nagyszabású ünnepséget szerveznek, s ahol tavaly megemlékező beszédet mondott Lazók Zoltán is.

A nagyköveti vizit ezt követően gyárlátogatással fejeződött be. A Methusa Group Hungary Kft-t 1999-ben alapították, és 2000-ben indult be a termelés. A cég kezdetben elektronikai, valamint számítástechnikai alkatrészek gyártásával foglalkozott, napjainkra azonban a társaság profilt váltott, és erősáramú, autóipari berendezések alkatrészeit állítja elő. Az oroszlányi gyárban készült termékeket a Dacia, Renault, Toyota, Peugeot, Citroën, Suzuki, Volkswagen és Audi autókhoz használják fel.

Életrajz: Éric Fournier 1959. október 7-én született. A Sorbonne-Paris IV egykori diákja (modern irodalom mesterdiploma, történelem alapdiploma), diplomát szerzett francia irodalomból, valamint megszerezte a Keleti Nyelvek és Civilizációk Intézetének diplomáját urdu és hindi nyelvből – olvasható a nagykövetség weboldalán.

Diplomataként dolgozott Iszlámábádban, Teheránban, New York-ban (Franciaország Állandó ENSZ-képviseletén), Új-Delhiben és Moszkvában. Külügyminisztériumi pályafutása során a Stratégiai, Biztonsági és Leszerelési Főosztály non-proliferációs főosztályvezető-helyettese, az együttműködési, fejlesztési és a frankofóniáért felelős miniszter kabinetvezető-helyettese, a külügyminiszteri kabinet tanácsosa, illetve a Kontinentális Európai Főosztály vezetője. Éric Fournier 2007 és 2011 között Grúziában volt nagykövet, továbbá a Becsületrend lovagi fokozatának kitüntetettje.

2016. május 26., 14:30