Életveszélyes termékekre talált a fogyasztóvédelmi hatóság, amikor az akkumulátoros, tölthető lámpatestek biztonságosságát és megfelelőségét vizsgálta.

Az ellenőrzés során akkumulátoros, tölthető zseblámpából, fejlámpából, asztali lámpából történt mintavételezés. A vizsgált 9-féle termékből 8 féle termék bizonyult nem megfelelőnek, ez 89%-os kifogásolási arányt jelent.

A kockázatértékelések alapján elmondható, hogy valamennyi kifogásolt termék áramütés-veszélyes, melyből 6 féle lámpatest esetében égési-sérülés veszély is megállapításra került. Ezek szempontjából a termékek súlyos kockázatot jelentenek a felhasználókra nézve. A fennmaradó 2 fajta készülék használata az áramütés-veszély közepes kockázatával jár.

A leggyakoribb probléma a lámpatestek külső és belső huzalozásánál alkalmazott vezetékek túlságosan kis érkeresztmetszete, illetve a hálózati csatlakoztatást biztosító dugók nem megfelelő formája és mérete sorolható. Szintén előfordult, hogy a hálózati csatlakozódugó csapjait helyzetében megtartó szigetelőanyag éghető anyagú volt, amely tűz kialakulásához vezethet.

2016. május 22., 09:21