Hét család tizenegy tagja tett ünnepélyes esküt csütörtök délután a városházán, ahol Lazók Zoltán polgármestertől vehették át dokumentumaikat.

Míg tavaly egész évben 58-an lettek magyar állampolgárok Oroszlányban, addig idén már több mint negyvenen, akik között elsősorban Erdélyből érkezett honfitársainkat köszönthette a településvezető, de lengyel és szlovák gyökerű személyek is voltak az esküt tevők között. Ők szintén hazánkban képzelik további boldogulásukat.

Kedvezményes honosításra egyébként az a személy jogosult, aki maga, vagy felmenője magyar állampolgár volt, magyar nyelvtudását igazolja, a magyar jog szerint büntetlen előéletű és büntetőeljárás nincs ellene folyamatban, illetve honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát.

2013.március 1-jétől kedvezményes honosítását kérheti az a nem magyar állampolgár is, aki magyar állampolgárral legalább tíz éve érvényes házasságban él, vagy öt éve él házasságban és közös gyermekük született. Az öt vagy tíz év megléte nem a magyar állampolgárság tekintetében elvárás. Elegendő, ha a kérelem benyújtásakor már magyar állampolgár a házastárs.

2016. május 20., 05:58