A jó idő közeledtével egyre többen veszik elő napszemüvegüket, hogy így védekezzenek az erős napsugárzással szemben. De vajon tisztában vagyunk azzal, milyen a megfelelő napszemüveg és mire érdemes figyelni a vásárlás során?

A fogyasztóvédelmi hatóság az idei évben is ellenőrzés alá vonja ezt a termékkört – áll a szervezet tájékoztatójában. A jó napszemüveg lencséje maximális védelmet biztosít a napsugárzás káros hatásai ellen, csökkenti a szembe jutó fény erősségét, egyenletesen szűri a különböző színeket, nem torzít, és sérülésmentes.

Napjainkban egyre többen ismerik fel a káros ultraibolya sugárzás elleni védekezés szükségességét. A szem káros UV sugárzás elleni védelmének egyik legfontosabb eszköze a napszemüveg. A napsugárzás széles spektrumából a látható fény mellett ultraibolya és infravörös fénysugarak is érkeznek. A földet körülvevő atmoszféra a káros sugarak jelentős részét elnyeli. Az ózonpajzs az UV A-t nem, az UV B-t részben, és az UV C sugárzást teljes egészében kiszűri. A látható fény megfelelő szűrése azért fontos, mert a túl erős, illetve gyenge fény nehezíti a látást.

Az UVA és UVB sugarak nemcsak bőrproblémákat okozhatnak, hanem számos szembetegséget is. A szakemberek szerint az UV sugárzás káros hatásai összeadódnak, rövidtávon kötő- és szaruhártya gyulladást, hosszabb távon pedig rosszindulatú elváltozásokat és hályogot is okozhatnak. Ezért is fontos, hogy nyáron napszemüveggel védekezzünk a káros sugarak ellen, és különösen fontos hogy a napszemüveg, amit hordunk megfelelő védelmet nyújtson.

Néhány információt minden napszemüveg esetén meg kell adni. A tájékoztatót a napszemüveg keretén vagy levehető címkén, vagy a csomagoláson kell feltüntetni.

Ezek a következők:

  • Gyártó vagy forgalmazó neve és címe,
  • Filter kategória (0-4-ig)
  • 0-s kategória tiszta vagy enyhén színezett lencse;
  • 1-es kategória: enyhén színezett lencse, részben felhős időben ajánlott;
  • 2-es kategória: közepesen színezett lencse, átlagos napsütésben ajánlott;
  • 3-as kategória: sötét lencse, erős napfényben ajánlott;
  • 4-es kategória: nagyon sötét lencse, kivételesen erős napfénynél ajánlott
  • 4-es kategória esetében, ill. abban az esetben, ha a napszemüveg nem felel meg a vonatkozó szabvány országúti vezetéshez használható napszemüvegekre vonatkozó előírásának, akkor kötelező a következő figyelmeztető felirat: „Nem alkalmas vezetéshez és országúti használathoz”. Ezt a figyelmeztetést vagy szöveggel, vagy jóváhagyott szimbólum használatával – melynek mérete nem lehet kisebb 5 mm-nél – kell jelezni „CE” jelölés.
2016. május 19., 13:40