Sportvezetők, edzők, képviselő-testületi tagok voltak hivatalosak szerda délután a sportkoncepció előkészítő megbeszélésére. Németh Gábor alpolgármester és Tassi József, a létesítményüzemeltető vezetője tájékoztatta a jelenlévőket a közös gondolkodás szükségességéről, hiszen a jelenleg hatályos dokumentum elsősorban a támogatási módokat, a jogszabályi környezetet elemzi, és sok mással adós marad.

Mint elhangzott, a kialakítandó új koncepcióban ki kell térni a szervezetek társadalmi szerepvállalásának módjaira, ezek fejlesztési lehetőségeire, le kell fektetni a létesítmények használatának alapelveit, el kell végezni a sportközösségek helyzetértékelését, valamint feltétlenül nyitni kell más sportágak irányába is.

Utóbbival kapcsolatban több pro és kontra érv elhangzott: egyik oldalról azt hangsúlyozták a résztvevők, hogy kiemelten kezelendők a már bizonyított, bejegyzett, eredményeket felmutató csoportok, amire ellenérvként a sportélet felgyorsulása, az új szakágak megjelenése, illetve a helyi lehetőségek kibővítésének szükségessége mellett érveltek a szakemberek.

A megbeszélésen szó esett a gyermeklétszám csökkenésről, a fogyatékosok sportolásáról, illetve arról, hogy mind nehezebb a fiatalok megszólítása, s ebben az iskolai diáksportnak, a testnevelő tanároknak kiemelt szerepük van. A környező települések gyermekeinek bevonásával lehetne ezen enyhíteni, ami a szállítással kapcsolatban újabb nehézségeket generál.

A téma további egyeztetéseket igényel, így a következő körben a testnevelők is meghívást kapnak, hogy ők is kifejthessék gondolataikat az alakuló új sportkoncepcióval kapcsolatban.

2016. május 19., 09:52