Harmadik előadásához érkezett kedden az Idősek Akadémiájának programsorozata. Ezúttal Rácz Tiborné szociális szervező, humán erőforrás menedzser vezetésével a demencia (olyan egyre fokozódó memóriazavar, amelyhez a magasabb szellemi, intellektuális képességek romlása kapcsolódik) betegség tüneteivel, lefolyásával ismerkedtek meg a résztvevők a Bányász Klubban.

Mint elhangzott, az öregedés az ember életében bekövetkező biológiai esemény, mely a tudomány mai állása szerint visszafordíthatatlan, fokozatosan és természetes módon végbemenő folyamat, a születéssel kezdődik, és minden életszakaszban megállás nélkül tart, magában foglalva mind a fejlődés pozitív, mind a hanyatlás negatív folyamatát.

Normál, korral járó memóriavesztésnek nevezi az orvostudomány azt a jelenséget, amikor egyébként teljesen egészséges idős emberek feledékenységről panaszkodnak. A feledékennyé válás, a szellemi képességek lassú, fokozatos elvesztése természetes folyamatok, az öregedés velejárói. Betegségről akkor beszélhetünk, ha ez a folyamat a normálisnál gyorsabban, radikálisabban játszódik le, ha a betegnek nehézséget okoz egyes korábban ismert dolgokat megnevezni, és gyakran nehezen „kapcsol”, nehezen tudja követni az irányváltoztatásokat a társalgásban.

A demens betegeknek elsősorban a rövidtávú memóriájukkal van problémájuk. A hely- időérzékük elvész, nehezen találják meg a megfelelő szavakat, majd az idő előrehaladtával a mindennapi élet-tevékenységeiben is zavar lép fel. A demenciát okozó megbetegedések 60-70 %-át az Alzheimer kór okozza.

2016. május 18., 08:19