Hír | Közélet

Minden bizonnyal a szeszélyes időjárás, a délután 4 óra körül rendre megérkező zivatar is hozzájárult ahhoz, hogy látogatottságában felemásra sikeredett a XX. Civileké a Ház rendezvénysorozata.

Míg a kiállítást, a kisebb közösségek, klubok eseményeit sokan keresték fel, addig elsősorban a szabadtéri rendezvények látogatottsága elmaradt a várttól.

Sikeres volt a nyitógála, az egészségnap, a nyugdíjas találkozó, a civil fórum, a reformételek bemutatója – hogy csak párat említsünk, de kevésbé volt az a sportnap, a ruhabörze, a szabadtéri színpad hétvégi koncertjeinek sora. De maga a vasárnapi zárógála nézőtere is foghíjas volt, pedig az előzetes regisztráció teltházat ígért.

A színházteremben Nagy Csaba, a Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezetének elnöke értékelte a kilenc nap tapasztalatait. Mint elmondta: Mai világunkban igényként jelentkezik, hogy néhány területen egyes feladatok megoldásában a civilek által létrehozott szervezetek tevékenyen közreműködjenek. Egyfajta irány alakult ki a civil szervezetek tevékenységi körében, mely azóta is egyedülálló és meghatározó. Tény, hogy az egyes csoportok tevékenységénél az emberi oldal sem elhanyagolható körülmény. A szervezetet létrehozó emberek részéről a hatékonyság úgy jelentkezik, hogy szeretnének valamilyen hasznos munkával hozzájárulni az általuk is fontosnak tartott feladatok megoldásához. Ennek ékes bizonyítéka a most záruló rendezvénysorozat.

- Az igényes programok lehetőséget nyújtottak arra, hogy méltó módon mutatkozhassanak be a fellépők, a résztvevők. Akik hatni akartak az emberekre és ennek érdekében egy-egy produkciót hónapokig készítettek elő. Gondoljuk csak át, hány szakember, amatőr és önkéntes segítőtárs adta energiáját, idejét a siker érdekében. S bár maga a produkció, a mű, csupán percekig tart, de az eredmény, az élmény maradandó – fogalmazott Nagy Csaba.

A zárógondolatokat követően a Szintikék együttes, a Városi Énekkar, az AISHA Orientális Tánccsoport, a Dance Reform Táncstúdió, illetve az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar műsora szórakoztatta a közönséget.

Vasárnap délután azonban még egy esemény várta az érdeklődőket: az Európa nap, melyen az Újhold és a Garabonciás Táncegyüttes tagjai, a Jolly Jackers együttes, valamint a Buda Folk Band zenekar lépet a szabadtéri színpad deszkáira, sajnos gyér érdeklődés mellett.

2016. május 09., 09:31