Ahol a fájdalom, ott a segítség. Az ókori Róma tűzoltóinak jelmondata sok Szent Flórián szobor talapzatán olvasható, jelezve: abban a korban is a mindenek feletti segítőkészség volt az egyik legfontosabb követelmény a tűzoltókkal szemben – kezdte ünnepi megemlékezését vasárnap délelőtt Szabó Imre parancsnok az oroszlányi lánglovagok ünnepségén, majd így fogalmazott: az elmúlt több mint 1700 év alatt a jelmondat megőrizte aktualitását, továbbra is kifejezi, átadja azokat az emberi érzéseket, melyeket hajdan volt őseink röviden, tömören megfogalmaztak.

A Tűzoltók Napja alkalmából megrendezett eseményen ott volt többek között Lazók Zoltán polgármester, a tűzoltó köztestület elnöke, File Beáta jegyző, Emődi Ferencné járási hivatalvezető és Németi László megyei katasztrófavédelmi igazgató is.

Az önkormányzati tűzoltók mellett a helyi, a kecskédi önkéntesek és a tatabányai 4x4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai is megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt, amelyen elismerések átadására is sor került. A Magyar Tűzoltó Szövetség 10 éves szolgálati érmét Bagány János, Becker Krisztián, Földi Attila, Martin Zoltán és Mészáros László vehette át.

Hagyomány az oroszlányi lánglovagoknál, hogy titkos szavazással minden évben megválasztják „Az év tűzoltóját”. Tavalyi teljesítménye alapján most Nagy Zsolt érdemelte ki a kitüntető címet.

Az ünnepi megemlékezést az önkormányzat és a társszervek képviselőinek koszorúzása zárta a Szent Flórián téren felállított kopjafánál.

2016. május 08., 20:21