Nagy érdeklődés övezte az Oroszlányi Rákóczi Szövetség csütörtöki író-olvasó találkozóját, melyen Selmeczi István „Istennel a tűzvonalban – Csánki Gábor lelkész emlékiratai nyomán” című könyvét mutatta be. A megjelenteket Nagy Csaba, a rendező civil szervezet elnöke köszöntötte.

A történelmi témájú könyvekben sokat olvashatunk az embertelen körülményekről, melyekkel katonáinknak meg kellett küzdeniük, de igazán akkor tudjuk elképzelni a Don-menti poklot, ha találkozunk néhányuk visszaemlékezésével. Esetleg olyan fotó kerül a szemünk elé, melyen látjuk a lerongyolódott ruházatukban hazafelé vánszorgó honvédek végtelenségig elgyötört arcát.

Ennek a könyvnek is hasonló a célja. Csánki Gábor dokumentumgyűjteményének segítségével láthatjuk, milyen lehetett a XX. század néhány sorsfordító korszakának a részese lenni. Bepillantást nyerhetünk abba, hogy a történelem változásainak milyen, életeket közvetlenül befolyásoló következményei voltak, és legfőképpen konkrét személyeket ismerhetünk meg általa. Küzdelmek hazáért, megmaradásért, értékekért. A könyv a történelem egy szeletét hivatott bemutatni egy református tábori lelkész hagyatéka segítségével. A szerző kutatásai a személyes élményeken alapuló történetekre irányul.

Rengeteg szálon indította el az adatok gyűjtését, olyan családokat keresett fel, akik be tudtak számolni családtagjaikról, a múltbéli eseményekről. A Szomódon élő író az egykori nagyváradi püspök, Ipolyi Arnold szavait választotta mottójául: „Őrizzük, tehát gyűjtsük össze emlékeinket, nehogy végleg elvesszenek, s ezáltal üresebb legyen a múlt, szegényebb a jelen, kétesebb a jövő!”

A rendezvény zárásaként a szerző dedikálta kötetét az érdeklődők számára.

2016. május 07., 06:32