Elsősorban társasházi közösségek közös képviselői vettek részt csütörtökön az Oroszlányi Szolgáltató (OSZ) Zrt. és a Techem cég közös lakossági fórumán, amelyen a távhőszolgáltatás és a költségmegosztás szerepelt fő témaként.

A bányász klubban Kontschán Jenő OSZ vezérigazgató ismertette az elmúlt tíz év fejlesztéseit, s felvázolta a jövőképet is. 2007. óta a 17 kihelyezett hőközpont közül 10 db szétválasztása történt meg a KIOP pályázat segítségével. A fentmaradó 7 hőközpont szétválasztása 2010-ben valósult meg újabb pályázat keretein belül. A 10 kihelyezett hőközpont szétválasztásának költsége 251 M Ft volt, melyhez az Osz Zrt. 101 M Ft támogatást nyert. A szétválasztással 46 épületben alakítottak ki fogyasztói hőközpontot.

A KIOP 2007 pályázat megvalósítása után fennmaradó 7 db szolgáltatói hőközpont szétválasztásának költsége 350 M Ft volt, és 2010-ben készültek el.

Tavaly 5 km hosszúságú távhővezeték pár épült közel egymilliárd forint értékben. A megvalósításra az Osz Zrt. Pályázatot nyújtott be, mely alapján 50 %-os támogatásban részesült. Az önerő biztosítására benyújtott további pályázatban további 50 %-os vissza nem térítendő támogatást kapott.

Ami a jelenlegi helyzetet illeti, a 2020- ig tartó hosszú távú hőszolgáltatási szerződés biztosítja az ellátást Oroszlány és Bokod településeken. Biztonságos és jó műszaki színvonalú berendezések, mérési rendszerek, távfelügyelet áll a szolgáltató rendelkezésére – fogalmazott a vezérigazgató, aki azt is elmondta: vagy a Vért területén kell megoldani a 2020 utáni ellátást, vagy városi szerepvállalásban kell keresni a megoldást.

Csoknyai Zoltán értékesítési osztályvezető, a Techem Kft. munkatársa prezentációjában a fűtéskorszerűsítés, fűtési költségmegosztás és vízmérés módszereit hasonlította össze. A társaság célja az energiamegtakarítás, a vízfogyasztás csökkentése odafigyeléssel és intelligens felhasználással. Módszereikkel többek között csökkenthető az energiafelhasználás és fűtési hődíj takarítható meg. Termosztatikus szelepeik a helyiség hőmérséklet-szabályozás és fűtési költségcsökkentés eszközei, amelyek a beépített hőmérsékletérzékelő automatikus nyitásával, zárásával a helyiség hőmérsékletét állandó értéken tartják. Hasznosítják a lakásban keletkező úgynevezett hulladékhőt, a tulajdonos a saját komfortérzetének megfelelően állíthatja be a különböző helyiségek hőmérsékletét, mely értékeket a rendszer automatikusan fenntartja. Ma már a lakásokban elhelyezett új eszközök rádiós távleolvasással működnek, a jövőt pedig az okos mérők jelentik. Ezek olyan mérőeszközök, amelyek tárolják a mért fogyasztási érték(ek)et és a mérési adatokat bizonyos időközönként továbbítják az adatfeldolgozó rendszerbe. A rendszerből nyert adatok számlázási és monitoring célokra egyaránt használhatók. Az okos mérők segítségével a fogyasztó valós idejű információt kaphat saját fogyasztásának alakulásáról, ami megtakarításra ösztönöz, valamint a tudatosabb energia- és vízfelhasználás eredményeképpen költséget takarít meg – hangsúlyozta a szakember.

2016. április 29., 07:14