Lajos Mari gasztronómus, szakácskönyv író volt vendége hétfőn délután az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtárnak, az „Így írnak Ők” sorozat keretében. A közönséget Béke Ildikó könyvtáros köszöntötte, majd elkezdődött a beszélgetés. A nagy érdeklődésre való tekintettel az olvasóterem helyett a kiállítóterem adott otthont az eseménynek.

Az ELTE magyar-olasz szakának elvégzése után tanárként majd a külkereskedelemben dolgozott Lajos Mari. Ezt követően 10 évig szinkrondramaturg volt a Pannónia Filmstúdiónál. Második férjével, Hemző Károllyal 1982-ben kezdték el készíteni az első szakácskönyvüket, melynek ötletét egy katalógusfotózás adta. Erre a Globus konzervgyár kérte fel az akkori fotóriportert. Fejezetekre bontva jelentek meg a szakácskönyvek, egy-egy kötetben 99 recept 33 ételfotóval szerepelt. Azonnal sikert arattak, hiszen akkor még nem voltak fotóval illusztrált, ilyen jellegű kiadványok. Mára csaknem 5 millió példányszámban adták ki ezeket, és 10 nyelvre le is fordították.

Ez adott ösztönzést a további folytatáshoz. Az ételek mindegyikét el is készítették és ezt a hagyományt Lajos Mari a mai napig folytatja. Megjelenés előtt minden receptet kipróbál, megfőz, megsüt. Ahogy mondja: legjobb és legnagyobb kritikusa, az unokája.

Férje halála óta is aktívan dolgozik, karácsonyra újabb könyv megjelentetését tervezi. Ebben lánya, unokája és veje segít.

A rendezvényen kiderült a jó húsleves titka, és további konyhatrükköket is megosztott a jelenlévőkkel Lajos Mari, akit dedikálás közben is meséltettek. Folyamatosan frissülő honlapján és Facebook oldalán további újdonságokhoz juthatunk. Saját folyóiratából ajándékozott a könyvtárnak, melyet böngészhetnek az olvasók.

Az esemény végén ajándékként kötényt is kapott az előadó, melynek nagyon örült, hiszen egyedi darabról van szó, amin Oroszlány nevezetességei láthatóak Zsombolyai Mária festőművésznőnek köszönhetően.

A Csákvári Összhang Kamarakórus műsora nyitotta és zárta az összejövetelt. A jó hangulatú találkozó végén a résztvevőket Takács Tímea, az intézmény igazgatója invitálta a meglepetés sütemények kóstolására, melyek Lajos Mari receptjei alapján készültek Dömötöri Antónia segítségével.

Fotó: Vajay László

2016. április 27., 09:22