Tavaly a háztartások egy főre jutó összes fogyasztási kiadása egy hónapra vetítve átlagosan 74 608 forint volt. Az egy főre jutó havi, átlagos fogyasztási kiadás 8,7, az inflációs hatást is figyelembe véve 8,9%-kal volt több, mint a bázisidőszakban. A három legnagyobb kiadási tétel: a háztartásban fogyasztott élelmiszerek és alkoholmentes italok (18 885 forint/fő), a lakásfenntartás és háztartási energia (16 595 forint/fő), valamint a közlekedés és szállítás (8 076 forint/fő).

Összességében ezek a költségek a fogyasztási kiadások háromötödét (59,7%-át) tették ki. A további, rugalmasabbnak tekintett tételek közül hírközlésre havonta fejenként 5 125 forintot, ezen belül telefon- és internetszolgáltatásra 3 159 forintot költött a lakosság. Kultúrára, szórakozásra egy főre számítva 4 097 forintot, ezen belül szórakozásra és sportszolgáltatásra, illetve moziba, színházba, koncertre és hangversenyre 1 686 forint jutott.

A kiadás nagysága mellett annak belső szerkezete is szemléletesen mutatja be az életszínvonalbeli különbségeket. A lakosság fogyasztási kiadásaiból legnagyobb arányban, 26,7%-ot élelmiszerekre és alkoholmentes italokra, ezen belül legtöbbet hús és húskészítményekre költöttek. Egy főre vetítve havi 5 612 forintot, ami az összes háztartásban fogyasztott élelmiszer-kiadás 28,2%-át tette ki. Ezt követték 15,7%-kal (3 118 forinttal) a tejre, tejtermékekre, sajtra, valamint 14,8%-kal (2 941 forinttal) a kenyérre és egyéb cereáliákra fordított kiadások. Zöldségre és burgonyára összesen 2 064 forintot (10,4%), gyümölcsre 1 322 forintot (6,6%) adtak ki fejenként. Alacsony, mindössze 207 forintos havi halfogyasztásunk képviselte az élelmiszer-kiadásból a legkisebb arányt, csupán 1%-ot.

KSH

2016. április 21., 06:23