Hír | Intézmény

A Magyar Országgyűlés 2012. december 3-án ellenszavazat nélkül fogadta el, hogy április12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja legyen.

Ezen alkalomból - immáron negyedik éve – az oroszlányi művelődési ház és a helyi Rákóczi Szövetség közösen szervezett megemlékezést. Az eseményre ellátogató számos érdeklődőt Takács Tímea az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár igazgatója köszöntötte, köztük Lazók Zoltán polgármestert, File Beáta jegyzőt, Rajnai Gábor alpolgármestert és Papp Péter települési képviselőt.

A rendezvényen a révkomáromi Boráros Színház nagy sikerrel mutatta be Csáky Pál: Pacsirta éneke című kisregényéből írt, Hit és hűség – történelmi visszapillantás 1889-1989 – című színpadi játékát. A darab a felvidéki magyarságról szól, egyfajta szlovákiai magyar történelem. Szerepet kap az Osztrák-Magyar Monarchia, a két világháború közötti időszak, a háború és az oroszországi hadifogság, majd a kitelepítés és a reszlovakizálás, végül az 1989-es bársonyos forradalom eseményeit öleli át. A legtöbb felvidéki család átélte a történet egyes részeit. Ez tehát egy öt nemzedékre visszanyúló családregény, amely a szlovákiai magyar lélek mélyrétegeiről szól.

A három szereplő – Boráros Imre Kossuth-díjas színművész, Petrécs Anna és Tarics Péter – kitűnően azonosul a tartalommal, belső hitüket átadva, vallomás szintű volt az alakításuk. Kérdés: ha ez a történet folytatódna, akkor jó irányba menne-e? Hiszen a történelem ismétli önmagát, napjainkban is sok hasonló problémával szembesülünk, mint amilyeneket az elődeink is korábban átéltek.

2016. április 14., 07:06