A UICC (Nemzetközi Rákellenes Unió) 2000 februárjában tartotta az első rákellenes világkongresszusát Párizsban, ahol február 4-ét rákellenes világnappá nyilvánították. Ennek a napnak a célja, hogy a rák ellen folytatott küzdelem eszméje a világ összes embere szívében és gondolataiban helyet kapjon. A figyelemfelhívás napjainkban még aktuálisabb, mint korábban.

Évente csaknem 8 millióan halnak meg daganatos betegségben a világon. Becslések szerint 2030-ra a daganatos megbetegedések száma 26 millióra nő világszerte, és évente 11,5 millió daganat okozta haláleset várható.

A rákkal való megküzdés alapja, hogy az embernek legyenek reális ismeretei. Mi magunk is sokat tehetünk önmagunk egészségéért. A világszerte diagnosztizált sok millió új rákos megbetegedés 40 százaléka megelőzhető lenne. A megelőzés nagyon egyszerű dolgokat jelent. Az Európai Rákellenes Kódex valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) időbeni felismerést célzó ajánlása szerint

  • minden 25-65 év közötti nő vegyen részt háromévente nőgyógyászati méhnyak-szűrésen,
  • minden 45-65 év közötti nő menjen el kétévente mammográfiás emlőszűrésre,
  • továbbá panasz nélkül is javasolt az 50 év feletti férfiaknak a prosztata-szűrés,
  • és minden 50-70 év közötti embernek a vastagbélrák szűrés.

Ne feledje a kínai szólást, amely a daganatos megbetegedésekre különösen igaz: „A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott”.

Tegyen egészségéért, és vegyen részt a szűrővizsgálaton!

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály

2016. február 03., 09:33