A méhnyakrák napjainkban is komoly népegészségügyi probléma. A korai stádiumban felfedezett méhnyakrák túlélési aránya a kezelés után 100% is lehet, évente mégis hölgyeket veszítünk el ebben a betegségben.

Az egészségtudatosság fokozását is célzó Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét egy nemzetközi kezdeményezés, amely idén tízedik alkalommal kerül megrendezésre az ország számos pontján. A rendezvénysorozat legfontosabb célja, hogy a fiatal és aktív korú nők megértsék a méhnyakrák megelőzésének fontosságát, és ennek érdekében motiváltak legyenek a szűrési lehetőségek elfogadására és a védőoltás igénybevételére.

A hazai védőoltáshoz való ingyenes hozzáférés elősegítése és az átoltottság növelése érdekében az iskolákban HPV elleni védőoltás zajlik a 7. osztályos leányok körében, szülői jóváhagyással.

A lányok megelőző védőoltása, a magas szintű átszűrtség, és az időben elvégzett beavatkozás csaknem felszámolhatja a méhnyak rosszindulatú daganata miatti halálozást. A népegészségügyi prevenciós programok (oltás, szűrés, tanácsadás) sikeréhez azonban elengedhetetlen az érintettek aktív részvétele.

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály

2016. január 25., 10:52