Tizenkilencedik alkalommal várták vendégeiket, köztük Rajnai Gábor alpolgármestert, szombaton az oroszlányi szlovákok hagyományos farsangi báljukra, amelyre a partnertelepülések, a szlovákiai Vágsellye, Kozarovce és Myjava küldöttsége mellett hivatalosak voltak a bánhidai, valamint tardosi nemzetiségek is. Mint minden évben, népviseletbe öltözött asszonyok fogadták, pálinkával, kenyérrel és sóval kínálták az érkezőket a gimnázium nagytermében.

Elsőként Szabó Istvánné (Betka) a szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke üdvözölte a megjelenteket, majd Nagy Mária, az Országos Szlovák Önkormányzat kulturális bizottságának elnöke méltatta a közel két évtizedes hagyományt.

A Kridlovka ifjúsági fúvósok műsorát követően „brána” kaláccsal vonultak be a szlovák asszonyok és férfiak, akik egy oroszlányi lakodalmas táncra invitálva nyitották meg a mulatságot.

A bál meghívott hangulatfelelőse immár többedik alkalommal a pilisszántói Mosoly zenekar volt, amelynek tagjai egészen kifulladásig szolgáltatták a talpalávalót, de fellépett a tardosi Vörös Márvány szlovák nemzetiségi táncegyüttes is.

2016. január 24., 13:19