A növénytermesztési termékek csökkenő volumene a teljes kibocsátást visszavetette. Az állattenyésztés bővülő kibocsátása és az emelkedő árak miatt a mezőgazdaság kibocsátási értéke 2015-ben folyó áron az előző évi szinten maradt. A bruttó hozzáadott érték volumene is csökkent a munkaerő-ráfordítás bővülése mellett – olvasható a KSH jelentésében.

A növénytermesztés kibocsátásának volumene 8,6%-kal csökkent az első előzetes adatok szerint. Jelentősen, 30%-kal visszaesett a kukoricakibocsátás, a csökkenés egyrészt a magas előző évi bázissal, másrészt a növények számára kedvezőtlen száraz időjárással magyarázható. A főbb kalászosok volumene (a zab kivételével) azonban emelkedett, összességében a gabonafélék kibocsátása 14%-kal mérséklődött. Az ipari növények kibocsátása 6,4%-kal csökkent, főként a repce, a dohány és a cukorrépa alacsonyabb volumene miatt. A takarmánynövények volumene 11, a burgonyáé 15%-kal csökkent, a kertészeti termékeké viszont 2,9%-kal bővült. A gyümölcstermés volumene 4,3%-kal csökkent, 26%-os drágulás mellett.

Az élő állatok kibocsátása 6,7, az állati termékeké 3,5%-kal bővült, az állattenyésztés teljes termelési volumene összességében 5,6%-kal emelkedett. A baromfi, a sertés, a szarvasmarha, az állati termékek közül pedig a tej kibocsátása is nőtt. Utóbbi jelentős áresése az egész termékcsoport árszínvonalát mérsékelte.

A mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron gyakorlatilag nem változott. A volumen 3,1%-os csökkenését az árak 3,6%-os emelkedése kompenzálta. Utóbbi a növénytermesztést érintette elsősorban, a termékcsoporton belül 7,5%-os volt a drágulás, az állatok és állati termékek árszínvonala ezzel szemben 1,9%-kal mérséklődött.

2016. január 21., 10:25