Hír | Önkormányzat

Lakossági fórumot tartott File Beáta jegyző és Emődi Ferencné a Járási Hivatal vezetője kedden a Magyar Tudományos Akadémia által „előírt” utcanév változtatásokkal kapcsolatos testületi döntés előkészítésére.

Az OKSZIK színháztermében tartott keddi rendezvényen beszélt arról, hogy mely jogszabály írja elő változtatást. Az érintett utcák: Asztalos János utca, Fürst Sándor utca, Ifjúmunkás utca, Landler Jenő utca, Rosenberg utca, Sallai utca.

Az utcanév-változásokról a képviselő-testület novemberi ülésén dönt, ahol születhet nemleges vagy a halasztó döntés is. A döntés elhalasztása azért is lehet hasznos, mert többször esett már szó arról, hogy januártól új típusú okmányok kerülhetnek bevezetésre, így az esetleges változtatások már az új okmányban jelenhetnének meg. A további javaslatokat a jegyzo@oroszlany.hu címre várja.

Tájékoztatást adott azzal kapcsolatban, hogy utcanév-változtatás esetén a Polgármesteri Hivatal automatikusan küld tájékoztatást a bankok, cégek és közműszolgáltatók, nyugdíjfolyósító, és persze a földhivatal felé, így elvileg ezen cégek és szervezetek felé sincs teendőjük a érintett utcák lakóinak. Ismertette az eddig beérkezett névjavaslatokat, illetve hogy az új elnevezéseket illetően milyen jogszabályokat kell betartani.

Emődi Ferencné, a Járási Hivatal Vezetője elmondta, hogy ilyen változás esetén a lakcímkártyák, forgalmi engedélyek és vállalkozókat érintő dokumentumok kiállítása illetékmentes. A lakcímkártyákat mindenkinek automatikusan elkészítik, és postázzák tértivevényes levélben. A forgalmi engedélyek cseréje szintén ingyenes lesz, de ezeket minden autótulajdonosnak magának kell kezdeményeznie. Az érintett forgalmi engedélyek cseréjéhez külön ügyintézőt rendel a Kormányablak, így ezen ügyfeleknek nem kell sorban állniuk. A vállalkozók elsődlegesen az ügyfélkapujukon tudják a változást átvezetni. A régi személyi igazolvánnyal rendelkezők új lakcímkártyát kapnak majd.

Az Ifjúmunkás és Sallai utca elnevezéseket csak javasolt megváltoztatni, így ezen utcák lakói ragaszkodnának az utcanevükhöz, és erről aláírásjegyzéket is átadtak a fórum során. Az Asztalos János utcából pedig olyan javaslat érkezett, hogy konkrétan egy másik híres Asztalos Jánosról nevezzék el az utcát.

2015. november 11., 07:07