Több százan gyülekeztek hétfő délután a Szent Borbála téren, hogy a Csikkmentes Oroszlányért szervezett közös akció keretében szabadítsák meg városunkat az utcákon ezrével heverő toxikus cigarettacsikkektől.

Mint arról korábban beszámoltunk, az oroszlányi kötődésű műsorvezető-riporter, Vujity Tvrtko a legnagyobb közösségi oldalon osztotta meg gondolatait az eldobált csikkek környezetre gyakorolt káros hatásairól, majd a poszttal egy időben kereste meg Lazók Zoltán polgármestert a projekt ötletével, mivel elmondása szerint az országot járva azt tapasztalta, hogy Oroszlány az egyik „legcsikkesebb” város.

Hetekig tartó előkészületek után, a kellemes napsütés mellett egy jól szervezett program várta a város tisztaságáért tenni akarókat, akiket Lazók Zoltán is köszöntött. A városvezető örömét fejezte ki, amiért több százan, fiatalok és idősek egyaránt úgy érezték, hogy tenniük kell a környezetükért. Mint elmondta, éppen itt volt az ideje a probléma megoldásának.

A polgármester után az akció ötletgazdája köszönte meg az önkéntesek lelkesedését.

- Oroszlány az én hazám is. Szedjünk össze minden koporsószöget, ami rövidíti a város életét - biztatta a riporter a résztvevőket, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy hiába gyűjtenek össze minden hulladékot, ha holnaptól újra szemetesként használják sokan az utcákat. Azt tanácsolta a város lakóinak: udvariasan szóljanak rá a szemetelőkre, hiszen nagyrészt az ittélőkön múlik, meddig marad tiszta a településük.

A program menetét ismertető eligazítás után tíz csoport indult neki csapatkapitányuk vezetésével, hogy teljesen megtisztítsák a cigarettacsikkektől és az egyéb eldobált szeméttől a tíz kerületre felosztott város egy-egy körletét.

A háromórás akció során mintegy száz kilónyi káros anyagot, több, mint 32 ezer csikket szedtek össze a település különböző területein az önkéntesek, akik a Gresók kávézó felajánlásából a munka végén aprósüteménnyel pótolhatták az elégetett energiát.

A projekt végeztével Vujity Tvrtko a közösségi oldalán is köszönetet mondott az oroszlányiaknak, és büszkén jelentette be, hogy segítségükkel néhány óra alatt közel 100 kilogramm mérgező cigarettacsikktől szabadultak meg a város utcái és terei.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

2019. június 04., 06:05