Tudta, hogy egy cigarettacsikkben 4 ezer toxikus anyag van? Hogy ezer liter vizet tud megmérgezni? S azt, hogy a füstszűrőben lévő műanyagok 20 év alatt bomlanak le?

Minderről szó esett hétfőn délelőtt a városházán, ahol a neves műsorvezető-riporter Vujity Tvrtko és az önkormányzat bontott zászlót a csikkmentes Oroszlányért.

A tévés személyiség elsőként a legnagyobb közösségi oldalon kelt ki a rengeteg károsanyag ellen, lévén városi kötődése, sőt itt van bejelentett lakcíme is.

Mint írta: Nem szeretnék én megszégyeníteni vagy zavarba hozni senkit, de nem tudom nyugodt szemmel nézni, ahogy egyesek hamutartónak használják a hazámat! Szerintem mindenki látja, hogy mennyit utazom: csak az az elmúlt egy héten voltam Borsodban, Baranyában, Vas megyében, aztán Kisbéren és Oroszlányban, most indulok Tolnába. Szörnyű látni, hogy az amúgy gyönyörű Magyarországgal mit művelünk, hogyan nem figyelünk az értékeire. Nálam a hazaszeretet nem a Trianon-filmemnél kezdődik, hanem annál, hogy nem teszem tönkre Magyarországot! Nos, elegem lett! Ki lehet mutatni, hogy a maradék nikotin hogyan szivárog a földbe és ott milyen hatalmas károkat okoz, de enélkül is egyszerűen borzalom, hogy mekkora hegyekben áll a csikk-kupac megannyi helyen!

- Nem húzom tovább: rengeteg városban megfordulok, és egyértelműen úgy érzem, hogy a Komárom-Esztergom megyei Oroszlány az egyik legcsikkesebb város. Százával és ezrével hevernek szétdobálva a cigarettavégek mindenhol, a tereken, az utcákban, a kiránduló padok mellett! A legtöbb szemét pedig szerintem pont a városközpontban van! Az első benyomásom az, hogy rendkívül pozitív visszajelzések érkeztek, sokan segítenek és sokan is fognak segíteni! Feleségem és családom az élére áll ennek a kezdeményezésnek, de barátok, követők, segítők nélkül nem menne semmi! Lesznek. Sokan lesznek! Nagyon sokan lesznek – fogalmazott Vujity Tvrtko.

A riporter a poszttal párhuzamosan kereste meg Lazók Zoltán polgármestert a projekt ötletével, s ennek lett egyenes következménye a hétfői megbeszélés, amelyen a civil és sportszervezetek mellett ott voltak az intézmények, valamint a helyi sajtó képviselői is.

A példamutatás szándékával meghirdetett akció a következő napokban szervezőmunkával folytatódik, a cél pedig az, hogy június 3-án délután minél többen vegyenek részt a település csikkmentessé tételében, és ez lehetőleg a jövőben is így maradjon.

A kezdeményezésről, valamint az előkészületekről folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat!

2019. május 14., 06:35