Színvonalas gálaműsorral ünnepelték az idei Európa-napot csütörtök délután az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár színháztermében.

Az európai béke és egység ünnepe, valamint hazánk Unióhoz való csatlakozásának 15. évfordulója alkalmából megrendezett eseményen Székely Antal, a Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság elnöke köszöntötte a vendégeket.

1950. május 9-én Robert Schuman francia külügyminiszter javaslatot tett az első és második világháborúban egymás ellen harcoló európai országoknak, hogy szén- és acéltermelésüket vonják közös irányítás alá. Francia- és Németországon kívül Belgium, Hollandia, Luxemburg és Olaszország válaszolt a felhívásra, majd 1951 áprilisában aláírták az első Szén és Acélközösséget létrehozó Párizsi Szerződést, amit az európai integráció első lépcsőjeként szoktak emlegetni.

Hazánk kilenc más országgal együtt 2004. május elsején lett az Európai Unió tagja. Az idei Európa-gála színpadán előbb a Silhouette balettosai léptek fel, őket pedig a Hunyadi Mátyás Általános Iskola énekkarának produkciója követte. A dalok után a Hébé Művészeti Iskola növendékei csillogtatták meg tehetségüket, később a Bakfark Bálint Zeneiskola tanulóinak muzsikája töltötte meg a termet. A műsor utolsó fellépői a Szíjj Irma kamarakórus énekesei voltak, majd a rendezvényt az Unió himnuszának, az Örömódának a közös előadása zárta.

A rendezvényen került sor a korábban meghirdetett Eu-totó eredményeinek ismertetésére is, amelyre közel 200 diák jelentkezett, akiknek az Unióval kapcsolatos kérdésekre kellett helyes válaszokat adniuk. Az ötödik-hatodik osztályosoknál az első helyezést a Hunyadi Mátyás Általános Iskola diákjai, a második és harmadik helyet pedig a József Attila Általános Iskola nebulói hozták el. Továbbá különdíjban részesült több lelkes Hunyadis tanuló.

A hetedikes-nyolcadikos korosztály első díját szintén a Hunyadi Iskola diákjai kapták, a második és harmadik helyet a József Attila Iskola tanulói érdemelték ki. Ebben a korosztályban is különdíjat kapott mindkét intézmény nebulóinak egy-egy csapata. A díjazottaknak Lazók Zoltán polgármester is személyesen gratulált.

Hetvennégy éve, május 9-én, éjfél után néhány perccel írták alá a hitleri Németország hadserege, a Wehrmacht feltétel nélküli megadásáról szóló nyilatkozatot, ezzel az európai hadszíntéren véget ért a második világháború. Erre az alkalomra emlékezve Lazók Zoltán polgármester és Rajnai Gábor alpolgármester megkoszorúzták a Haraszthegyen lévő hősi emlékművet.

2019. május 10., 06:12