A magyarországi hulladékgazdálkodási közszolgáltatást vizsgálta az alapvető jogok biztosának hivatala. Az eredményről Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója számolt be egy közleményben. Jogi és működési aggályokat állapították meg és problémákat látnak az NHKV (Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.) működésében is.

Bár a törvény a települési önkormányzatok feladatává teszi a hulladékgazdálkodást, azonban az ehhez szükséges szabályozási és gazdálkodási jogosítványaik nagy részét az NHKV birtokolja, a legutóbbi Zöld Híd botrány pedig bejárta a magyar sajtót. A cég leállt a szemétszállítással, a feladatot a katasztrófavédelem látja el október vége óta, irányítja és szervezi Pest és Nógrád megye 116 településén a hulladékszállítást.

Régiónkban a Vertikál Zrt. végzi a hulladékszállítást konzorciumi partnerein keresztül, melyek egyike az Oroszlányi Környezetgazdálkodási Nonprofit Zrt. A társaság a Közép-Duna Vidéke Társulással kötött közszolgálati szerződés alapján végzi a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást – tájékoztatott Rajnai Gábor alpolgármester, aki tagja a Közép-Duna Vidéke Társulás operatív tanácsának.

Mint elmondta, a Vertikál közel 160 település 650 ezres lakosságát látja el. A régióban biztonságos a szolgáltatás, és megfelelő annak színvonala. Az EU-tól elnyert 15 milliárd forintnak köszönhetően folyamatos a járművek, gépek, berendezések felújítása és cseréje, valamint a hulladéklerakók sincsenek veszélyben, így belátható időn belül nem fordulhat elő az a havária helyzet, ami napok óta foglalkoztatja a közvéleményt a gödöllői régióban.

2018. november 07., 22:10