Hír | Kék hírek

Legutóbb tavaly októberben számolt be éves munkájáról az Oroszlányi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság, a képviselő-testület legutóbbi ülésén pedig az azóta eltelt időszak eredményeit ismertette Szabó Imre parancsnok.

Mint azt az írásos anyag tartalmazza, feladataikat a belügyminiszter (BM) rendelete alapján látják el, az ellenőrzések tapasztalatai alapján szabályosan. Jelenleg 17 fő a vonulós tűzoltó létszám a három szolgálati csoportban.

A főállású tűzoltók havonta 10-11 alkalommal adnak 24 órás szolgálatot. Mivel a részükre előírt 8 perces vonulási idő otthoni készenléttel nem biztosítható, így a szolgálati időt a laktanyában töltik. Ilyen módon a riasztási idő - mely alatt a laktanyát el kell hagyni - 2 perc. A tűzoltókkal szemben támasztott követelmények (egészségügyi, szakmai képesítési, stb.), valamint a szakfelszerelésekre vonatkozó előírások teljes mértékben megegyeznek a hivatásosokéval. Hivatástudatukat jól példázza, hogy szolgálaton kívül is segítenek a bajba került állampolgároknak, akár közlekedési balesetről, akár tűzesetről legyen szó. Szükség esetén mindig találnak elegendő önkéntes, vagy szabadnapos tűzoltót a szolgálatban lévők váltására és a tartalék fecskendő üzemeltetésére.

2018 szeptemberéig a központi költségvetésből 21 millió forintot, az önkormányzattól 56 milliót kaptak működésre. Ezek mellett ez évben 3.8 milliós saját bevételre tettek szert, komplett gumiabroncskészlettel támogatta őket a Bridgestone Tatabánya Kft, a BorgWarner Oroszlány Kft-vel 1,8 MFt támogatásról írtak alá megállapodást. A BM OKF eszközfejlesztési pályázatán 3,8 MFt értékben nyertek eszközöket. Mindezeket kiegészítette az önkormányzat 3 milliós céltámogatása, amiből korszerűsítették munkaruha felszerelésüket.

Az elmúlt évi beszámoló óta 260 esetben kellett vonulniuk oroszlányi, illetve térségbeli esetekhez. Ezek közül 44 volt tűzeset, a többi műszaki mentés és egyéb segítségnyújtás. Bár csökkent a vakriasztások száma, de az indokolatlan szermozgás ennek ellenére továbbra is magas – áll a beszámolóban.

A teljes beszámoló a testületi anyagban olvasható!
A kép illusztráció!

2018. október 22., 20:48