A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. idén közös kampányt indított „Ne gyújtsa, gyűjtse!” néven.

A két szervezet kapcsolódási pontját elsősorban a tűzesetek megelőzése, a szabálytalan égetési tevékenységek megakadályozása jelenti. A program célja a szelektív hulladékgyűjtés mellett a tűzmegelőzés és a környezetvédelem társadalmi ismertségének az erősítése a lakosság körében.

A megyében évente átlagosan 150 lakásban keletkezik tűz, többségük valamilyen nyílt lánggal összefüggő tevékenység végzése közben, mint például fűtés, sütés-főzés és dohányzás. A cél, hogy a szabályok betartásával, öngondoskodással és tudatos szelektív hulladékgyűjtéssel ezeket a tűzeseteket, a sérüléseket és az anyagi károkat megelőzzük.

A hulladék elégetése – a környezetre, egészségre gyakorolt károkon túl – jelentős anyagi károkat, sérülést, halált is okozhat, amennyiben a tüzet nem sikerül kontroll alatt tartani. A programban felhívjuk a figyelmet, hogy a hulladék eltávolítása történjen szelektív, környezettudatos módon. A szakmai programot alapvetően erre a gondolatra alapozzuk, a mottó: „Ne égesd el, gyűjtsd szelektíven!”

A szakmai program másik részében felhívjuk az állampolgárok figyelmét a megfelelő fűtés, tüzelés szabályaira, a kémények rendszeres ellenőrzésének, tisztításának fontosságára, kiemelve, hogy a háztartásban keletkező hulladék égetése tilos, és hogyan tudják a hulladékot szelektív gyűjtéssel eltakarítani.

BM OKF

2018. október 12., 06:44