Patthelyzet alakult ki, s még csak nem is körvonalazódott a megoldás azon a lakossági fórumon kedden a városházán, ami az Erdész utca lakói és az önkormányzat közötti vitát volt hivatott feloldani.

A történet eredője évtizedekkel ezelőtti: mint arra az idősebbek emlékeztek, a terület sok évtizeddel ezelőtt mocsaras nádas volt, s még egy kis tó is keletkezett ott. A kilencvenes években itt kezdtek el építkezni, s lett családi házas övezet – de az első probléma, a magas talajvíz szintje előre jelezte azt, amit ma is tapasztalnak, hogy a pincékben rendre feljön a víz, ami nagyobb esőnél a méteres magasságot is eléri.

Ezt az örökséget fejelte meg a útburkolat kialakítása, s az, hogy az ott lévő mintegy negyven ingatlantulajdonos közel fele az utcára vezette ki a csapadékvizet, miközben eltűntek a szikkasztó árkok, amelyek némi védelmet biztosítottak volna nagy eső esetén. Ezeket betemették, helyüket parkolók, díszkertek borítják.

A felsoroltak együttes hatására alakult ki mind gyakrabban az, hogy a legalacsonyabban fekvő ház tulajdonosának ingatlanját extrém mértékű, több száz köbméternyi víz árasztotta el, hatalmas károkat okozva, amit a közelmúltban egy ebből fakadó áramütés is súlyosbított.

Mint az a fórumon elhangzott, az önkormányzat nyolc éve – egy pályázat kapcsán – elkészíttetett egy tervet. Ez a Kertekalja patakba vezetné a csapadékvizet, azonban ennek megvalósítása mai árakon meghaladná a 200 millió forintot. A levezető árok mellett olajfogó rendszert is telepíteni kellene, valamint a patakmedret is ki kellene alakítani a nagyobb mennyiségű víz befogadására.

Ekkora összeg nem áll rendelkezésére az önkormányzatnak – hangzott el több alkalommal is, ugyanakkor a jelenlegi helyzet is tarthatatlan. Szó lehet az elvezetési terv szakaszos megvalósításáról, az ott lakók által betemetett szikkasztóárkok újra feltárásáról, és az önkormányzat nem zárkózik el egy egyszerűbb műszaki megoldástól sem, ha létezik ilyen.

Eredmény tehát nem született a fórumon, s mivel az önkormányzatnak több mint 100 kilométernyi út és járda karbantartásáról kell gondoskodnia, pályázati forrás nélkül nincs lehetősége ekkora beruházás önerős megvalósításához, – valószínűleg – pereskedés lesz az Erdész utcai csapadékvíz elvezetés ügyében.

2018. október 03., 07:31