Lazók Zoltán polgármester köszöntötte Szent István napján a képviselő-testületi ülés vendégeit, meghívottait, valamint a televízió nézőit, aki beszédében arra emlékeztetett az ünnep kapcsán, hogy amikor őseink több mint 1100 éve ideérkeztek, hazát, otthont kerestek. Nem mintha addig nem lettek volna gyökereik. Volt nemzetségük, otthonuk, saját családjuk, és összetartoztak mind nemzetségükben, mind családjukban. Összetartoztak nemzetükben, amely a szomszéd törzsekkel vívott harcokban védelmet adott mindannak, amit szerettek. Nap, mint nap tapasztalhatták, hogy csak együtt maradhatnak fenn. Aztán eljött a nap, amikor válaszút elé érkeztek, és el kellett dönteniük, merre tovább.

- Mi is, akárcsak Szent István, valamennyien részei vagyunk a nemzet életének. Mi is megkaptuk azt a bizonyos pillanatnyi történelmi időt a sorstól. Használjuk fel tehát akként, hogy hasznára legyünk nemcsak magunknak, hanem mindazoknak, akik velünk élnek, s akik utánunk jönnek. Használjuk fel úgy időnket, hogy bátran szemébe nézhessünk gyermekeinknek, unokáinknak. Használjuk fel úgy, hogy az utókor tisztelettel és megbecsüléssel emlékezzen meg rólunk és tetteinkről – fogalmazott a városvezető.

Az ünnepi gondolatokat követően elismerések átadására került sor.

„Oroszlányért aranygyűrű” kitüntetést vehetett át az oroszlányi társadalmi szervezeteknek nyújtott önzetlen jogi segítségnyújtásért, és a civil életben végzett tevékenysége elismeréseként Kis Ferencné, aki ügyvédként a közigazgatásban és a választási bizottságban is tevékenykedett, továbbá jelentős segítséget nyújtott az oroszlányi civil szervezeteknek a jogszabályok értelmezésében alkalmazásában, az egyesületek és alapítványok megalakulásában, a közhasznúsági státusz bejegyzésében.

A képviselő-testület szintén „Oroszlányért aranygyűrű” kitüntetést adományozott a matematikaoktatás megújítása, az oroszlányi gyerekek tehetséggondozása és felzárkóztatása területén végzett példaértékű pedagógusi munkája elismeréseként Scherlein Mártának. A Hunyadi Mátyás Általános Iskola igazgatóhelyettese a matematika oktatás reformjával, újszerű tanítási módszereivel, kiváló tankönyvek szerkesztésével példaértékű pedagógusi munkát végzett és végez Oroszlányban.

A képviselő-testület „Oroszlányért” kitüntető díszoklevél elismerésben részesítette a város kulturális és civil társadalmi életének fellendítéséért végzett önzetlen, kiemelkedő tevékenységéért Fátrai Erzsébetet, az Oroszlány Barátainak Köre elnökét, a kosárlabdasport fejlesztéséért és az utánpótlás nevelésében elért eredményeiért Gurszky Gézát, a szénbányászati iparkultúra múltjának és fejlődésének több évtizedes dokumentálásáért, és a Bányászati Múzeumban végzett önkéntes munkájának elismeréseként Kárai Sándort, a zeneoktatás fejlődésében és az autista gyermekek zenei fejlesztésében elért eredményeiért Pestiné Bóna Ilonát, valamint a közbiztonság javítása érdekében végzett munkájáért, a bűnüldözés területén elért eredményei elismeréseként Tomayer Árpád rendőr-főhadnagyot.

A hivatalos program ezt követően a Millenniumi emlékműnél folytatódott, ahol Székely Antal, a Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság elnöke az államalapító király közigazgatási szervezőtevékenységét méltatta. Az új kenyér megszentelését és megszegését követően az önkormányzat, az intézmények, a politikai és civil szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat az emlékhely talapzatánál.

2015. augusztus 20., 21:40