Madártej, szatmári szilva, pándi meggy, szilvagombóc, kecskeméti barackos köles, szabolcsi almás máktorta, milotai mézes grillázstorta, somlói revolúció – ezek voltak az előző évek nemzeti finomságai augusztus 20-ára. Idén a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta, Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása érdemelte ki az elsőnek járó díjat. Az ünnep cukormentes tortája a barackos buborék torta lett, melynek egy-egy szelete a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján 11,8 g szénhidrátot és 278 kcal-t tartalmaz. A finomságok – a korábbi évek nemzeti desszertjeivel együtt – huszadikától 12 megyebeli cukrászda kínálatában szerepelnek.

Az ország tortájának kiválasztásakor minden esztendőben elvárás, hogy az édesség magyar alapanyagokból készüljön. Az idei nyertes torta a rendkívül zamatos magyar sárgabarackkal, a mandulával, a csokoládéval és a karamellel alkot harmonikus íz kombinációt egy kis sárgabarack pálinkával megbolondítva, ám a süteményt természetesen gyermekek is fogyaszthatják, hiszen a pálinkának csak a finom zamatát fogják érezni.

A torta 7 féle texturából áll össze, nagyon munkás, de érdemes vele dolgozni. Minden szükséges alapanyag benne van és mellette a szívünk, lelkünk is – hangzott el kedden a tatabányai Stop Cukrászdában, amely már 9. alkalommal biztosított otthont az ország tortája és az azt elkészítők megyei bemutató eseményének. Ezúttal nem a cukrászda tulajdonosa, Rabóczky Jánosné, hanem a Cukrász Ipartestület megyei elnöki posztján őt követő Jezsóné Rieder Krisztina mutatta be Magyarország születésnapi tortáját azon kollégák jelenlétében, akik szintén vállalták, hogy elkészítik, s szerepeltetik kínálatukban.

A vértessomlói Aranykoszorús mestercukrász véleménye megegyezett a tatabányai, tatai, komáromi, esztergomi, vértesszőlősi, ácsi, kesztölci szakemberekével, akik nem titkolták: a hét különböző fázisú elkészítési folyamat nem bizonyult egyszerűnek, még a profik számára is kihívást jelentett. A belefektetett munka mindenesetre biztosan meghozza gyümölcsét, hiszen a bemutatón jelenlévő újságírók elismerően nyilatkoztak, s az is elhangzott, hogy több cukrászdába már most, az ízek ismerete nélkül is érkezett megrendelés. A vendégek tehát csütörtöktől ízlelhetnek és értékelhetnek a megyében, a következő cukrászdákban: Stop és Gála (Tatabánya), Petre és Vikor (Tata), Molnár és Jánoska (Komárom), Németh és Piskóta (Ács), Krisztina (Vértessomló), Kovács (Esztergom), Erika (Kesztölc), Jenei Kávéház (Vértesszőlős).

2015. augusztus 19., 07:00