Elsőként vehette át 1992-ben Varga Istvánné, Mariska néni az Oroszlányért kitüntető oklevelet, majd 2001-ben Oroszlány díszpolgárává is megválasztották a mindenki által ismert és tisztelt aktivistát, aki tevékenységével maradandót hagyott az utókorra a szlovák kultúra és hagyományok megőrzésében.

Munkássága során mindvégig aktívan ápolta és lelkesen továbbadta a fiatalabb nemzedéknek a nemzetiségi szokásokat, dalokat, recepteket, azaz mindent, ami a szlovákság sajátja volt.

2004-ben Mariska néni emlékére, s Oroszlány várossá nyilvánításának 50. évfordulója alkalmából alapította a Falu-Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, valamint a Szlovák Önkormányzat a Za Oroslánsku Kultúru (Oroszlány kultúrájáért) díjat. Ezt olyan személyeknek, családoknak ítélik évről évre a falunapon, akik életük során folyamatosan segítették a közösséget és a szlovák nemzetiségi hagyományok ápolását.

Varga Istvánné, Mariska néni életművének állít emléket az a 2012-ben felavatott emléktábla a Rákóczi kultúrotthon falán, ami előtt minden évben leróják kegyeletüket a falunap résztvevői.

2015. augusztus 17., 09:36