A parlagfű átlagos pollenkoncentrációja az elmúlt héten elérte azt a szintet, ami az arra érzékenyeknek már tüneteket okozhat, ezért az ország túlnyomó részére figyelmeztető jelzést adott ki az Országos Közegészségügyi Központ (OKK).

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképe szerint jelenleg az Alföld nagyobb részén a citromsárga, figyelmeztető jelzés van érvényben. A PPRR térképe a szezonban hetente frissül és a oki.antsz.hu/files/jelentesek/pprr/aktualis.pdf címen, illetve a www.facebook.com/tisztiorvos oldalon keresztül is elérhető.

Az elmúlt héten Tatabányán fokozatosan emelkedett a parlagfű pollenkoncentrációja, bár a hét nagy részében még alacsony maradt, vasárnapra elérte a tüneteket okozó közepes szintet. A csalánfélék virágporának mennyisége is növekedett, a közepes-magas tartományban alakult. Fokozódott a libatopfélék pollenszórása is, virágporuk jellemzően közepes koncentrációban volt jelen. Az üröm pollenkoncentrációja a hétvégére szintén elérte a közepes szintet.

A kevésbé jelentős allergének közül a kenderfélék pollenkoncentrációja a hét második felében elérte a magas szintet. A kültéri allergén gombák spóraszáma a magas-nagyon magas tartományban alakult.

2015. augusztus 16., 09:03