Hír | Közélet

Komoly forrásokat biztosított az elmúlt években a pénzügyi lehetőségek bővülésével és a pályázati források igénybevételével Oroszlány önkormányzata a sportlétesítmények fejlesztéséhez.

Mivel egy település vonzerejét, megtartó képességét az ilyen jellegű létesítmények megléte jelentősen befolyásolja, a város jövője szempontjából jó döntés és közvetetten busásan megtérülő befektetés a mindenkori önkormányzat részéről a sport-, és rekreációs (továbbá az oktatási, kulturális, egészségügyi, stb.) célú létesítmények fejlesztése, a minél színvonalasabb szolgáltatások nyújtása.

A 2007-ben felújított uszoda a megnyitása óta évi 5-8 nap kivételével gyakorlatilag megállás nélkül működött. Az üzemeltető Oroszlányi Szolgáltató Zrt. az évi kétszeri nagykarbantartási munkákon túl is folyamatosan igyekezett az épület és a gépészet jó állapotát megőrizni (sokszor az üzemeltetési szerződésben vállalt kötelezettségein messze túlhaladva), így a 8 éves használat során számottevő műszaki probléma nem merült fel.

Ugyanakkor a rendkívül intenzív használat ennek ellenére is nyomokat hagyott a létesítményen. Éves szinten átlagban 63 ezer látogatója van az uszodának, ami 8 év alatt közel félmillió használót jelentett. Szeptember-május között hétköznap délelőttönként az oktatási és nevelési intézmények, délután a fürdővendégek és a sportegyesületek használják a létesítményt. A tanév végével a strandszezon kezdete jelent újabb komoly terhelést, hiszen a külső közepes és pancsoló medence hiánya miatt strandidőben is magas kihasználtsággal, és extra terhelés mellett működik a belső medencetér.

Az uszoda azért is igényel megkülönböztetett figyelmet, mert számos pontban eltér a többi - amúgy a város életét szintén jelentősen meghatározó – sportlétesítménytől. A speciális gépészeti technológia, a magas villamosenergia-, fűtési-, és vízigény, továbbá a viszonylag magas élőmunka igény miatt üzemeltetése és fenntartása a többi létesítményhez képest magasabb költséggel jár.

Ennek megfelelően elérkezett az idő, hogy az üzemeltetői feladatokon túlmutató megújításra is sor kerüljön – tájékoztatott Tassi József létesítményvezető. A felújítási munkák 2015. augusztus 24-én kezdődnek, a befejezési határidő 2015. szeptember 15. Azokat a munkákat, amelyek a vendégek által használt területeket is érintik, szeptember 6-ig el kell végezni, ugyanis az uszoda részleg augusztus 24-szeptember 6. között zárva tart, ebben az időszakban a strand részleg üzemel majd.

A felújítási feladatok két csoportra, építész szakipari és gépészeti beavatkozásokra oszthatók. Az építész szakipari munkák keretében sor kerül többek között a közlekedők, lépcsőházak, öltözők, vizesblokkok, és a medencetér festésére, a medencetéri fugázások javítására, az öltözőpadok felújítására, a hidegburkolatok, lépcsők javítására, világításkorszerűsítésre, szaunafelújításra.

A gépészeti felújítások a vízgépészetet, a távhőrendszert, és a légtechnikát érintik elsősorban. A felújítási munkálatokról 2015. június 30-ai ülésén döntött az önkormányzat. Költsége mintegy 20 millió forint lesz, mely összeget az Önkormányzat a „céltartalék beruházási, felújítási kiadások” költségvetési sorból biztosítja.

2015. augusztus 14., 06:36