Koszorúzással vette kezdetét a Himnusz hangjait követően a főtéren péntek délután Oroszlány városi bányásznapi ünnepsége.

Elsőként Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő helyezte el az emlékezés koszorúját a közelmúltban felújított szoborcsoport talapzatánál, majd az MVM, a Vértesi Erőmű vezetői, az érdekképviseletek, a környék önkormányzatainak polgármesterei, valamint a testvérvárosok képviselői rótták le tiszteletüket.

Lazók Zoltán polgármester az esemény szónokaként arra hívta fel a figyelmet, hogy ha nem kezdődik meg a széntermelés 1937 őszén, akkor talán Oroszlány még ma is csupán egy kis község lenne a többi Komárom megyei település között. De megkezdődött, és az egykori falu a szénbányászat egyik fontos termelőhelyévé, bányászvárossá, nőtte ki magát, ahová az ország szinte minden szegletéből érkeztek munkások, hogy itt, a Vértes lábánál találják meg maguk és családjuk boldogulását. A szénbányászat által vált lehetségessé az ipari fejlődés, és ennek következtében a város történelmi léptékkel rövid története során óriási változásokon, erőteljes fejlődésen ment keresztül.

- Fiaink és unokáink büszkén, emelt fővel mondhatják, ha a bányász-múltról esik szó, hogy őseik, elődeik erőfeszítése nem volt hiábavaló, az általuk létrehozott munkakultúrát, szociális vívmányokat, az értékrendjüket és erkölcsi példájukat a sorra bezáró bányák sötétje nem zárta magába. Oroszlány és környéke a magyar szénbányászat történetének kis töredéke, de mint ennek a korszaknak az utódai büszkék vagyunk városunk és a szakma történelmi múltjára. Remélem, hogy még sok generációval utánunk is emlékezni fognak az elődök kemény életére, áldozataira, hagyományaira, örökös harcukra a fekete aranyért, a szénért – fogalmazott a városvezető.

Magyari József, a VÉRT vezérigazgatója beszédében több fontos bejelentést is tett. Mint elmondta, tény, hogy a bánya befejezte a tevékenységét és tény, hogy az erőmű tevékenysége szünetel, de azért a cég létezik. Fontos feladatokat lát el: ami fontos az államnak, mint tulajdonosnak, a környező településeknek, a korábbi és a jelenlegi munkavállalóknak és nagyon-nagyon bízunk abban, hogy fontos a jövő szempontjából.

- Hisszük, hogy vagyonunkkal, értékeinkkel rövid távon alkalmasak vagyunk egy megújuló energetikai fejlesztő és kutató központra, középtávon egy alternatív, energetikai, ipari parkra, közép és hosszú távon pedig egy modern, XXI. Századi települési szilárd hulladék megsemmisítő megvalósítására. A hulladék energetikai célú felhasználása része a nemzeti energia stratégiának és hisszük, hogy az MVM és a Vért részese tud lenni ennek, sőt, nehezen tudunk elképzelni ennél jobb partnert. A zagytereink egy része, a rekultivált része alkalmas naperőmű park telepítésére. A még nem rekultivált rész majd alkalmas lesz éveken belül, de mindenképpen össze lehet hangolni a rekultivációk ütemét és a napelem parkok létesítését – mondta a vezérigazgató a 68. bányásznapi ünnepségen.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

2018. szeptember 01., 07:34