Közel másfélmilliárd forintnyi fejlesztés valósul meg idén Oroszlányban, s akkor még nem is beszéltünk a szintén a közeljövőben startoló 900 milliós sportcsarnok beruházásról – fogalmazott Németh Gábor alpolgármester hétfőn délelőtt, amikor az elkészült és a tervezett projektekről tájékoztatott.

Mint elmondta, tavasz óta folyamatosan történik a majki Bányászati Múzeum attrakciófejlesztése, amihez egymilliós támogatással járult hozzá az önkormányzat. A KEOP pályázati konstrukcióból több mint 27 millió forint vissza nem térítendő pályázati támogatást nyert a település szociális szolgálata két telephelyének napelemmel való ellátására, amiket júniusban fel is szereltek az épületekre. Ugyanebben a hónapban került sor az erőművet és a várost összekötő, föld alá helyezett új távhővezeték átadására. Az egymilliárdos beruházás Oroszlány történetében az egy adott célra megszerezhető legnagyobb pályázati támogatás volt.

Júliusban befejeződött a Krajnyik Akác András Sportcsarnok projekt I. üteme, aminek költsége 101 millió Ft volt. Műszaki tartalmában megtörténtek a közműkiváltások, a parkoló építés, a tűzi víz-csapadékvíz tároló telepítése, a trafó áthelyezés, a sportcsarnok meglévő épületének három oldali homlokzat-hőszigetelése, a lapos tető víz- és hőszigetelése, továbbá nyílászárócsere, és a szakemberek előkészítették a terepet az új csarnokrész munkáinak megkezdéséhez.

19 millió forintba került az Ipari Park új gyáregységéhez vezető, annak nevét viselő BorgWarner út. Ezen a helyszínen az üzem várhatóan októberi felavatásáig még kialakításra kerül 10 millió forintból a kétállásos buszmegálló is.

A közelmúltban megtörtént a sok bosszúságot okozó önbeálló szennyvízakna fedlapok cseréje 2,2 millió forintból Oroszlány főútján, illetve több százezer forintba került a Kertekalja-patakmedrének, valamint átereszének teljes tisztítása, ami hosszú évek óta váratott magára. A napokban tízmillió forintot fordított az önkormányzat a város külterületi útjainak stabilizálására, illetve a bokodi tó megközelíthetőségének javítására, valamint 25 millió forintot költött a Malomsori óvoda felújítására, és még 2 milliót a teljes elektromos rendszer cseréjére, míg az udvari részen 4,5 millióból alakították ki az új csapadékvíz elvezető rendszert és a teraszt.

A képviselő-testület nyáron 27 millió forintot szavazott meg a volt Eötvös iskola tetőfelújítására, és 17 milliót a halaszthatatlan belső munkálatok elvégzésére. A tetőrekonstrukció mellett a salétromos falak vakolását, közműjavításokat végeznek el többek között a szakemberek.

Október végére lesz kész a Mindszenti út Mester utcai kereszteződés - Bokodi úti vasúti átjáró közötti szakaszon a szennyvízcsatorna gerincvezeték lefektetésének munkája, aminek összértéke meghaladja a 110 millió forintot.

Hamarosan kezdődik, és decemberre befejeződik az év egyik legfontosabb közérzetjavító beruházása, a posta mögötti terület komplex rehabilitációja. A 158 millió forintba kerülő projekt tartalmazza az utak, parkolók, járdák megújítását, a közvilágítás és a csapadékvíz elvezetés modernizálását, új utcabútorok elhelyezését, és a zöldfelületek kialakítását, mindezeket úgy, hogy a volt Arany iskola udvarán kialakított parkolót jobban sikerüljön bevonni a gépjárművel való várakozási gondok enyhítése érdekében.

Végül, de nem utolsó sorban - bár az átadására csak jövőre kerül sor - szintén hamarosan megindul a sportcsarnok fejlesztés II. üteme. A közbeszerzés lezárultát követően kezdődnek a 30 milliós előkészítő földmunkák, majd a mintegy 900 millió forintba kerülő új csarnok kivitelezése, amihez az 542 milliós TAO-s támogatás mellett egy 300 milliós hitelfelvétel és a jövő évi költségvetés szolgáltatja a hátteret – foglalta össze a bányászváros projektjeit Németh Gábor alpolgármester.

A közeljövőben új menüponttal gazdagodik Oroszlány hivatalos weboldala, ahol fényképpel és rövid szöveges ismertetővel kereshetők majd a ciklus fejlesztési projektjei.

2015. augusztus 10., 13:20