A magyarság és a keresztény világ találkozását és összefonódását a magyar nép egyetlen uralkodó személyéhez köti, az első magyar királyhoz, az államalapító Szent Istvánhoz. Augusztus 20-án tehát emlékezünk Szent István királyunkra, a magyar államalapításra, a magyar állam fennállására, és megszegjük az új kenyeret.

Első királyunk uralkodása alatt Európa nagy, formálódó közössége nem pusztán egy új nemzettel, de egy új állammal is gazdagodott. Olyan országgal, amely ma is szerves része Európának – ezekkel a gondolatokkal köszöntötte Lazók Zoltán polgármester Szent István napján az ünnepi képviselő-testületi ülés vendégeit, meghívottait.

Az ünnepi gondolatokat követően File Beáta jegyző ismertette az ez évi kitüntetettek névsorát, és az elismerések indoklását:

Oroszlány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Oroszlányért” vésetű aranygyűrűt adományoz: Dr. Vas Teréz részére, az oroszlányi egészségügyi ellátás színvonalának emelése, a betegellátás során végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.

Dr. Vas Teréz 1987 óta dolgozik neurológusként és pszichiáter szakorvosként városunkban a Szakorvosi és Ápolási Intézetben. Főorvos Asszony kiemelkedő teljesítménnyel, empátiával fordul betegei felé, hiszen a bizalmon alapuló orvos-beteg kapcsolat megőrzése nagyon fontos. Kitartása, évtizedes munkásságba vetett hite, szakmai alázata megkérdőjelezhetetlen. Szakorvosi és Ápolási Intézet vezetősége megbecsüli, a betegek hálásan említik nevét. A doktornő életét a gyógyítás egyik nehéz területének szenteli, a családi-magán életét a hivatásnak rendeli alá, munkásságával példát mutat a fiatalabb orvos generációnak. Reméljük, még sokáig számíthatunk szaktudására, orvosi tapasztalatára.

Oroszlány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Oroszlányért” vésetű aranygyűrűt adományoz: Kontschán Jenő részére, az oroszlányi távhőellátás színvonalának emeléséért végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.

A jó szakember onnan ismerszik meg, hogy nem az üzlet a legelső, hanem az általa nyújtott szolgáltatás színvonala, az azt igénybe vevők elégedettségének növelése – tartja szakmai berkekben a mondás. Az idei évben olyan kiváló és elkötelezett vezető távozik az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. éléről, aki mindamellett, hogy szem előtt tartotta a cég sikeres üzletmenetét, kiemelkedő hangsúlyt fektetett az említett kritériumokra. Kontschán Jenő elévülhetetlen érdemeket szerzett az oroszlányi távhőszolgáltatás fejlesztésében, a városi beruházások szervezésében, a környezettudatos szemlélet terjesztésében. Kiváló szervező és irányító munkával részt vett a város fejlődését is szolgáló beruházások végrehajtásában, mint a távhő gerincfejlesztés, vagy a hőközpontok fejlesztése. Adományokkal, támogatásokkal folyamatosan segítette a városban működő civil szervezetek munkáját, rendezvényeit. Szakmai munkája példaértékű, követendő.

Oroszlány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Oroszlányért” kitüntető díszoklevelet adományoz: Bíró Józsefné részére, az oroszlányi szlovák hagyományok ápolása, sokrétű közösségi és kulturális munkája elismeréseként.

László Julianna szlovák nemzetiségű, régi oroszlányi család gyermekeként született, természetes volt számára, hogy e hagyományok szellemében éljen, és tanítsa fiát, unokáit, és a néptáncos gyermekeket is. Jucika – ahogy az egész falu nevezi - a „Brána” elnevezésű Oroszlányi Néptánc-csoport alapító tagja. Az Oroszlányi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat munkájában 22 éve vesz részt. Hosszú évek óta felügyelő bizottsági tagja a Falu-Hagyományőrző és Kulturális Egyesületnek. Családjával együtt sokat dolgozik Oroszlány „falu település-részében” található értékeink megőrzéséért, a több mint 300 éves oroszlányi szlovák hagyományok és nyelv fennmaradásáért, ezért az egyesület tagsága családját „Za oroslansku” díjban részesítette. 7 éve megalakította és vezeti a gyermekek „Branicska” (jelentése: kalácska) nevű tánc- és hagyományápoló csoportot. Tevékenységét példaképe Varga Istvánné, Mariska néni szellemében, az ő utódaként végzi. 2000. óta tagja a Vöröskereszt oroszlányi szervezetének, 2015-ben a Magyar Országos Vöröskereszt bronzfokozatú elismerésében részesült. A gyermekekkel, fiatalokkal végzett szeretetteljes foglalkozása a jövőt szolgálja és városunk jó hírét juttatja el az egész országba és határon túl is.

Oroszlány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Oroszlányért” kitüntető díszoklevelet adományoz: Dr. Radics Ágnes részére, Oroszlányban évtizedek óta végzett fogorvosi munkája, szakmai elkötelezettsége elismeréseként.

Fogorvos Asszony kiemelkedő teljesítménnyel, 1995 óta dolgozik a fogászati szakellátásban az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézetben. A betegek szeretik, bizalommal fordulnak hozzá, vezetői mindig a legnagyobb elismeréssel szólnak tevékenységéről. Szakmai elkötelezettsége, lelkiismeretes munkája példaértékű, mely irányt mutat a jövő fogorvosainak. Az orvosok ritkán részesülnek nyilvános társadalmi elismerésben, a mai napon megragadjuk az alkalmat, hogy a kitüntetéssel a város lakói, sok hálás beteg mond köszönetet Dr. Radics Ágnesnek a magas színvonalú orvosi ellátásért.

Oroszlány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Oroszlányért” kitüntető díszoklevelet adományoz: Nádas Éva részére az oroszlányi fekvőbeteg betegellátás kiváló megszervezéséért, és az Oroszlányi Ápolási Intézet vezetőjeként végzett kiváló munkája elismeréseként.

Nádas Éva intézményvezető 1982 óta dolgozik az oroszlányi betegellátásban. Kiemelkedő szakmai munkáját dicséri a fekvőbeteg ellátást biztosító Ápolási Intézet kialakítása, ahol krónikus betegellátás folyik. Az Ápolási Intézetben korszerű modern környezetben, folyamatos egészségügyi ellátás biztosításával, 0-24 órában gondoskodnak a magatehetetlen, idős betegek ápolásáról. A hozzátartozók elismerése és megbecsülése, a betegek szeretete ad támogatást az intézet dolgozóinak áldozatos munkájukért. Nádas Éva intézményvezetőként nagy türelemmel, szociális érzékenységgel, szakmai tanácsadással segíti a hozzá forduló súlyos egészségügyi és családi problémákkal küzdő embereket. Vezetőként folyamatosan arra törekszik, hogy az intézetben elhelyezésre kerülők „emberséges” és lehető legjobb szakmai színvonalú ellátást kapják.

Oroszlány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Oroszlányért” kitüntető díszoklevelet adományoz: Dr. Czinszki László részére Oroszlányban végzett szakorvosi munkája, szakmai elkötelezettsége elismeréseként.

Dr. Czinszky László 1998. óta dolgozik az oroszlányi betegellátásban, korábban háziorvosként, majd 2006-óta az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézetben belgyógyászként és foglalkozás-egészségügyi, illetve infektológus szakorvosként. Széleskörű szakmai tevékenységei közé tartozik, hogy az Ápolási Intézetben biztosítja a fekvőbetegek orvosi ellátást. Doktor úr munkáját lelkiismeretesen, a betegellátás minőségének folyamatos fejlesztésével végzi, amely tevékenységével kivívta a kollégák és betegek tiszteletét egyaránt. A szakma szeretete, elkötelezettsége, sportos életmódja példaértékű a fiatal orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak.

Oroszlány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Oroszlányért” kitüntető díszoklevelet adományoz: Dr. Antal József és Antal Melinda részére Oroszlányban végzett felnőtt háziorvosi tevékenység elismeréseként.

A kitüntetési javaslatot tevő városlakók szerint Dr. Antal József és Antal Melinda a „legjobb háziorvosi rendelőt” működtetik Oroszlányban, mert a legnagyobb gondossággal, szakmai alapossággal és kiváló orvos-beteg kapcsolat kialakításával kezelik betegeiket. Az elmúlt időszakban pályázatokkal, jelentős önrész ráfordításával fejlesztették a háziorvosi rendelőt olyan ellátó helyre, ahol a betegek méltó körülmények között számíthatnak orvosi segítségre, tanácsadásra. Dr. Antal József és Antal Melinda kiváló szakmai munkájukkal, az éves szinten közel 10 ezer eset ellátásával jelentősen csökkentik a szakrendelő leterheltségét, munkájuk során segítik az oroszlányi lakosokat a betegségük miatti kiszolgáltatott helyzetükben.

Az augusztus 20-i elismeréseket minden évben azoknak ítélik oda, akik a közéletben, a tudomány, a gazdaság, a kultúra, a sport, vagy az élet egyéb területén kimagasló és tartós tevékenységükkel hozzájárultak Oroszlány hírnevének, elismertségének gyarapításához.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

2018. augusztus 21., 06:30