Számos közéleti személyiség, ügyfél, a cég vezetői és természetesen a dolgozók vettek részt az autóiparnak különféle alkatrészeket gyártó BorgWarner TTS Kft. oroszlányi üzemének keddi avatóünnepségén.

Dr. Csonka Béla ügyvezető igazgató köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hogy a 4000 négyzetméteres csarnok 7 milliárd forintos beruházásból valósult meg, önerőből. Jelenleg a dolgozók száma 165, ezt a következő években százzal növelni fogják a tervek szerint.

– Büszkék vagyunk arra, hogy megerősíthetjük termékeink vezető pozícióját és kibővíthetjük az összkerékhajtásos technológiák helyi portfolióját - mondta dr. Stefan Demmerle, a BorgWarner TTS elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, a cég piacvezető AWD megoldásai hozzájárulnak a fejlettebb járműmeghajtáshoz és menetdinamikához, valamint a jobb üzemanyag-takarékossághoz. Nem véletlen, hogy az eddigi két nagy partnerük, a Volvo és a Volkswagen mellé új jelentkezőt találtak, a Jaguar-Land Rover csoportot.

– Felemelő érzés egy sikeres vállalat újabb beruházását ünnepelni - mondta dr. Pana Petra külgazdaságért felelős helyettes államtitkár. - Az autóipar fejlődése bizonyítja, hogy helyes a kormány stratégiája, hiszen ez az ágazat az előző év első öt hónapjához képest csaknem 15 százalékkal többet teljesített. Legalább ilyen fontos, hogy az egykori bányászvárosban és a környékén egyre többen találnak megbízható, hosszú távon kiszámítható munkalehetőséget. Ígérte, hogy a kormány a továbbiakban is támogatni fogja a térségben is a fejlesztéseket, az innovatív elgondolások megvalósítását.

Lazók Zoltán, Oroszlány polgármestere azt emelte ki, hogy a munkahelyteremtés és a helyi adóbevételek növelése miatt kezdődött el az ipari parki projekt a múlt század végén. A BorgWarner Turbo Systems alapkövét 2001-ben tették le, akkor 22 dolgozóval kezdtek. Ma a dolgozók száma meghaladja a 700-at, az üzemcsarnokok területe 1200 négyzetméterről 20 000 négyzetméterre nőtt, az árbevételükkel pedig a megyei élbolyhoz tartoznak, az országos TOP 500 első negyedében vannak. Társadalmi szerepvállalásuk is egyre nagyobb. Hasonló fejlődési pályát kívánt a BorgWarner TTS Kft.-nek is.

Ünnepélyes szalagátvágás következett, majd egy nagy kék gomb megnyomásával elindult az a gyártósor, amelyről összkerék-meghajtású osztóművek gördülnek le. A gyárlátogatás során Tóth Szabolcs operációs vezető be is mutatta az első tengelyhez kapcsolódó terméket, amely az eddigi 30-40 kilós helyett mindössze 20 kilogramm súlyú. A gyártósor mellett állt egy Jaguar XE, egyelőre ehhez a típushoz készítik. Hamarosan megjelenik majd a Jaguar XF, az év végén pedig egy terepjáró. Az üzemben egyébként főleg hölgyek dolgoznak, mert sok kicsi alkatrészből állnak a termékek. Példa erre egy 5. generációs tengelykapcsoló, a megrendelők egyre olcsóbbat és egyre jobb teljesítményűt várnak el. Ez 80 (!) alkatrészből áll, a stabilitást, az úttartást segíti. Most évente egymillió darabot gyártanak, a jövő évi terv 1 200 000, a 2016-os pedig másfél millió – a termelés 3 műszakban zajlik.

Az ünnepség zárásaként terepautózásra hívták a vendégeket: egy Land Rover terepjáró mutatta be a gyár udvarán kialakított dombokon, mire képes – olvasható a kemma.hu portálon.

2015. július 30., 06:40