Hír | Közélet

Dombos Tamás a Háttértársaság a Melegekért jogsegély-szolgálatának tagja és Rédai Dorottya a Labrisz Leszbikus Egyesület képviselője tartott előadást hétfőn az OKSZIK 113-as termében.

Dombos, a ’96 óta információs és jogsegély-szolgálattal foglalkozó szervezet részéről a beszélgetés elején tisztázta a témával kapcsolatban használt, az idők során finomodott kifejezések és rövidítések jelentését. Elmondta, hogy az egyenlő bánásmód jogi alapfeltételei adottak hazánkban, továbbá, hogy a melegek elfogadását bemutató, 47 országot rangsoroló listán a jónak mondható, 14. helyen állunk. Kiért a melegek gyerekneveléssel kapcsolatos kérdéseire, illetve a közösség tagja elleni bűncselekményekre is. Véleménye szerint a melegek házasság 15-20 éven belül képzelhető Magyarországon, és egy ilyen szabályozás nagyban emelné az érintettek társadalmi elfogadottságát.

Rédai, szexualitás-kutatóként a saját eredményeiből osztott meg információkat. Az elfogadás legnagyobb gátjának az információhiányt nevezte, kiemelve a média torzító hatását a felvonulások bemutatásával kapcsolatban. Az olyan egyének, akik személyesen is ismernek melegeket, elfogadóbbak, ahogy egyébként a civilizáltabb társadalmak is. Kiemelte, hogy a család köteléke sem jelent egyértelmű elfogadást: a szülők elvárásainak meg nem felelés számos konfliktus forrása lehet. Kutatásai szerint a nagyon kicsi, vagy nagyon nagy települések inkább befogadóbbak: Oroszlány pont nem ezen kategóriákba esik. A fiatal korosztályban egyre többen a téma mellé állnak, igaz, az elutasító fiatalok erősebb szélsőségeket mutatnak.

Zárásként a közönséggel közösen hoztak fel a témát feldolgozó, megismerésre érdemes filmeket és könyveket, valamint közösen válaszolták meg a felmerülő kérdéseket.

2015. július 15., 06:49