Az elmúlt években egyre többször vágnak át kivitelezési munkák során föld felszíne alatt húzódó gázvezetékeket tudatlanságból, vagy gondatlanságból, de az sem ritka, hogy a felszín feletti gázvezeték-kiállásokat rongálják meg.

A katasztrófavédelem által végzett felmérés szerint idén május közepéig huszonhárom alkalommal szakítottak át gázvezetéket. Az ilyen esetek amellett hogy veszélyesek, a hiba kijavítása miatt anyagi veszteséget is jelentenek a beavatkozó állományoknak, vagyis a gázszolgáltatónak és a katasztrófavédelemnek, a szolgáltatás szüneteltetése pedig a fogyasztói oldalon okoz elégedetlenséget.

Építkezés vagy bármely földmunkával járó munkavégzés megkezdése előtt mindenkinek tájékozódnia kell, hol találhatók a munkaterület közelében gázvezetékek, villamos föld- és légkábelek, illetve elektromos berendezések. Ezt a szolgáltatókkal való egyeztetés során lehet megtudni. Amikor ez elmarad, jönnek a balesetek, pedig az okozott anyagi kárt, így a kiáramlott gáz értékét és a javítás költségeit is a károkozónak kell megtérítenie, ami általában több százezer forint.

Katasztrófavédelem

2015. július 06., 17:47