Fokozott tűzveszély alakult ki a kánikula és a csapadékmentes időjárás miatt, ezért az erdőkre, a fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területekre 2015. július 3-án általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a földművelésügyi miniszter.

Tilos emellett tüzet gyújtani erdei tűzrakó helyeken, valamint a közutak és vasutak közelében lévő fásításoknál, és tilos az irányított égetés, valamint a gaz- és a parlagégetés is.

A tűzgyújtási tilalom elrendelése és annak visszavonása függ a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától. A tűzgyújtási tilalomról az érintett hatóságok a hivatalos honlapjukon teszik közzé a tűzgyújtási tilalomról szóló határozatot és térképet, de erről az országos közszolgálati média is tájékoztatást ad.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról – mint a jelenleg kihirdetett esetben is – a www.erdotuz.hu weboldal, valamint az onnan is elérhető szakmai honlapok is tájékoztatnak, amelyek ezen túl számos egyéb hasznos információval is szolgálnak.

Honlapja kiemelt helyén teszi közzé a hírt a katasztrófavédelem is: www.katasztrofavedelem.hu

2015. július 04., 07:30