Emberesre sikeredett a keddi képviselő-testület anyaga, hiszen a két ülés közötti polgármesteri beszámolóban 45 pont szerepelt, majd a rendes ülés témái közé is bekerült 24 napirend.

A grémium – többek között – módosította a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi szabályairól és a készpénzes kifizetésekről szóló rendeletét.

Az Egészségügyi és Szociális Bizottság javaslata alapján az önkormányzat 105 fő egészségügyben dolgozó közalkalmazottat részesít elismerésben, s erre a célra 9 millió forintot különítettek el.

A továbbiakban tájékoztató hangzott el a Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola intézményi átszervezéséről és szándéknyilatkozatot fogadott el a testület az oroszlányi középfokú oktatásról.

Mint az az anyagban szerepel: Az elmúlt években országosan is vajúdó oktatáspolitika sajnos több negatív hatással sújtotta városunkat. A korábban is meglévő apró ellentéteket a politikai színtéren egyre jobban erősödő romboló erők pusztító eszközzé tették a középfokú képzés intézményeiben és annak közvetlen környezetében. Az intézmények összevonása, illetve erőszakos állami tulajdonba vétele csak fokozta és még mélyebbé tette az amúgy is rossz irányba menő folyamatokat. A város vezetői alapvető fontosságúnak ítélik a helyi szak- és gimnáziumi képzés megőrzését és aggódva kísérik figyelemmel a Kormány által megkezdett és sajnos eléggé átláthatatlan, az érintetteket meg nem kérdező döntések hatására kialakuló folyamatokat, ezért Oroszlány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kinyilvánítja, hogy a településen működő középfokú oktatási intézményeit a Kormány bármilyen szándéka ellenére is megőrizi, azokat a jövőben (hosszú távon) fenntartani és működtetni szándékozik.

Komoly érdeklődés kísérte a 2015. évben végzett belső ellenőrzési tevékenység főbb megállapításait taglaló témát, aminek dokumentuma hétfőn került nyilvánosságra. Ebben a városi könyvtárra, a művelődési központra, a tűzoltóságra, illetve a polgármesteri hivatalra vonatkozó vizsgálati észrevételek olvashatók.

Utóbbival kapcsolatban mintegy 40 észrevétel került a dokumentumba. 2014-ben például közel 600 ezer forintot költöttek csak reprezentációs célú borra. Hasonlóan meghökkentő tétel az a 120 millió forint, amit reklám és propaganda célra költöttek el az előző ciklusban, s amivel kapcsolatban szintén több negatív észrevétel született.

A jelentés két céget is megemlít: a Papp és Társa Kft, valamint a Biba Duo Kft. a vizsgált időszak alatt 14,8 millió forintnyi számlát bocsátott ki. A két társaság az önkormányzat reprezentációs megrendeléseinek több mint 60 %-át vitte el. Az ülésen elsősorban Szabó Mihály (Jobbik) kezdeményezte a konkrét felelős személyek megnevezését, ez a kérés azonban személyiségi jogokra hivatkozva visszautasításra került. A képviselő azonban bármikor betekinthet az iratokba.

Az ülés fontosabb napirendi pontjaira a napokban visszatérünk!

A teljes anyag a város weboldalán olvasható

2015. július 01., 17:09