Hunyadi Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából emlékévet hirdetett a 2018-as esztendőre a nemzetpolitikai államtitkárság. A Kárpát-medence magyarsága az emlékévhez kapcsolódva számos rendezvényt, konferenciát, kiállítást, történelmi versenyeket szervez, melyek erősítik a magyar identitást.

A programsorozathoz csatlakozott Oroszlány is, amikor kedden az uralkodóról elnevezett általános iskolában Hunyadi Mátyás emléktáblát lepleztek le, amit az egyik kisdiák nagyszülei, Sili Imre és felesége adományoztak az intézménynek.

Nagy Csaba, a Rákóczi Szövetség helyi elnöke avatóbeszédében szólt arról, hogy Mátyás király erős kezű, jelentős uralkodóként vonult be a történelembe. Megerősítette Magyarországot, felismerte, hogy csak így lehet megállítani az Oszmán Birodalom terjeszkedését. Nem csak a történetírás, ha nem rengeteg monda és legenda is őrzi alakját. Nem véletlen, hogy még ma is az egyik legnépszerűbb magyar történelmi személyiség. Uralkodása idején nem feledkezett meg a művészet pártolásáról, az igazságszolgáltatás reformjáról sem. „Meghalt Mátyás király, oda az igazság” - mondják a krónikások. Személye köré legendák szövődtek, népmesék hőse lett, amelyekben a király álruhát öltve vegyül el a nép között, hogy saját szemével lássa, mi történik országában, s ha kell, igazságot tegyen.

- Hunyadi Mátyás emberi, uralkodói nagysága, nemzeti összetartó ereje példaként állhat napjaink generációi előtt is. Életművének elemzése számos lehetőséget kínál a történészeknek és a fiataloknak egyaránt. Nevét közterek, intézmények viselik, szobrok és emléktáblák őrzik. A most felavatásra kerülő alkotás - méltón Hunyadi Mátyáshoz - néma őrszemként kíséri figyelemmel az iskola tanulóit, pedagógusait, dolgozóit – mondta Nagy Csaba.

2018. június 05., 17:32