Megfontolt, bölcs döntések a város vezetői, a képviselő-testület részéről, látványos fejlődés, szépülő, gazdagodó település. Röviden így lehet jellemezni a mai húszezres lélekszámú Oroszlányt. A városban örömteli fejlesztések valósultak, valósulnak meg – mondta Lazók Zoltán polgármester a 24 ÓRA című megyei lapnak adott interjújában.

Komárom – Esztergom Megye egyetlen baloldali vezetésű városa Oroszlány, melynek élén polgármesterként Lazók Zoltán áll, aki így vall önmagáról: ”Oroszlányi születésű vagyok, ez az a város ahol felnőttem, majd tanulmányaim befejezése után családot alapítottam, vállalkoztam, dolgoztam, és ez a település az otthonom ma is. Szeretek itt élni, szeretem az embereket, a várost, a környezetét, a múltját. Ez utóbbival kapcsolatban úgy vélem, hogy kötelességünk foglalkozni a város múltjával, mert múlt nélkül nincs jövő. Vagyis aki a múltját nem becsüli, az a jövőt nem érdemli. Nem véletlen, hogy vezetésem alatt (2014 októbere óta) megújultak a város köztéri szobrai, valamint további tisztelgő emlékhelyek létesültek. (pl.a Kocsedó emlékmű, Szent Borbála szobor)”

A polgármester szerint Oroszlány nagyon is élhető város, itt minden adott ahhoz, hogy az ember elégedetten élhessen. Persze igaz az is, hogy lehet még élhetőbbé tenni. A legfontosabb, hogy legyen munka, munkahely, normális lakókörnyezet, ám mindezek mellett elengedhetetlen az is, hogy az itt élők szabadidejüket hasznosan tudják tölteni. Ez utóbbi tekintetében jó úton halad a város, hisz Oroszlány majd minden sportlétesítményét felújították. (a közelmúltban adták át a felújított súlyemelőtermet, még az idén elkezdődik az új kajakház építése valamint az ökölvívók termének bővítése.) Színvonalas szórakoztató programok nézői, résztvevői is lehetnek az oroszlányiak, számos hagyományos - nézettségét tekintve igen népszerű –rendezvénnyel is büszkélkedhet a város, akár a folyamatosan szépülő művelődési házban, akár szabadtéren. Ez utóbbival kapcsolatos a hír, mely szerint- lakossági kérésre - szeptember elejére elkészül a Szent Borbála térre tervezett hangfogó.

„Mint korábban említettem – folytatta a polgármester – az itt élők szempontjából a legfontosabb a munkahely biztosítása, melynek fő helyszíne az ipari park, ahol jelenleg huszonhárom cég, mintegy ötezer embernek biztosít munkalehetőséget. Örömteli, hogy ma már az ott dolgozók több mint a fele oroszlányi. Természetesen az önkormányzat figyel a parkban működő cégek problémáira, erőnkhöz mérten segítjük zavartalan működésüket. Fórumokat szervezünk a munkaerő biztosítása érdekében, illetve buszvárót építünk a cégek, gyárak közelében, gyalogátkelőket alakíttatunk ki. (Most például a BorgWarner cég előtt épül buszmegálló, valamint gyalogátkelő a Táncsics és a Mindszenti úton)”

Az ipari parkban lévő cégek által fizetett iparűzési adó – közel hárommilliárd forint – a város működéséhez elegendő forrás. Ennek köszönhető – hangsúlyozta Lazók Zoltán -, hogy az önkormányzat a kötelezően ellátandó feladatok mellett az önként vállaltaknak is eleget tesz. Irányítása alatt – mondta – több, jóléti kategóriába tartozó intézkedést is tettek, mint például a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók jutalmazása, vagy a középiskolásokat érintő ösztöndíjrendszer bevezetése. Ez utóbbinak köszönhetően megnőtt a távolabbi településekről érkező diákok száma a városban. Ugyancsak a város önként vállalt feladatai közé sorolható a sportegyesületek, civil szervezetek, különböző szerveződések városi nagyrendezvényeinek támogatása és így tovább.

Saját forrásból az utóbbi egy-két évben több minden megvalósult. Idén például megépült ötvenmillió forintból a Dózsa György úti parkoló, hamarosan megkezdik a Népek barátsága út teljes felújítását a Hunyadi iskoláig valamint parkolókat építenek (tervezett költség 70 millió). Új parkolókat idén egyébként már több helyen kialakítottak a városban, ám még most sincs elég, mivel ma már többszöröse az autók száma az évekkel ezelőttinek. A parkolók számát egyik napról a másikra növelni nem lehet – fogalmazott a polgármester - ám törekszik a város vezetése, hogy mihamarabb sikerüljön új parkolóhelyeket kialakítani.

A polgármester végül így összegzett: „Oroszlányban sok minden megvalósult az elmúlt években saját forrásból, valamint pályázati támogatásból folyamatban vannak újabbak. Ez utóbbiak közé tartozik például a streetball pálya építése, a Gárdonyi sportcentrum energetikai felújítása, a bölcsőde bővítése, a kerékpárút oroszlányi szakaszának megépítése, az 500 millióból megújuló Bányászati Múzeum. Büszkeségre okot adó – mondta -, hogy a város rendre jó pályázatokat készített, a képviselő-testület pedig fejlesztési kérdésekben konszenzusra törekedett (erre legjobb példa a sportcsarnok építése). Végül – tette hozzá -, a város szempontjából fontos az is, hogy ellenzéki polgármesterként eredményes munkakapcsolatot sikerült kialakítani Czunyiné Bertalan Judittal, a térség országgyűlési képviselőjével.”

2018. május 31., 22:11